Γιουβαρλάκια Με Αρακά και Ρύζι,

18/3/16


Υλικά, Δυο Μισές κούπες Ρύζι Δυο κρεμμύδια στο μέγεθος πορτοκαλιού ( τα οποία καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε, το κάθε ένα κρεμμύδι σε ξεχωριστή λεκάνη. Το κόψιμο είναι απλό οριζόντιες κοντινές ευθείες δημιουργούμε στο επάνω μέρος του κρεμμυδιού μετά παράλληλες ευθείες που δημιουργούμε με το μαχαίρι, αφού το έχουμε πιέσει σε ικανοποιητικό βάθος και μετά οριζόντια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κυβάκια) Ένα Μισή κιλό κιμά (χοιρινό περνώ είναι μαλακό εάν δεν σας αρέσει πάρτε μισό σε μοσχαρίσιο μισό σε χοίρινο) Μισό κιλό Αρακά Λεμόνι ή πελτέ ντομάτας, ένα ποτήρι Τέσσερις κούπες λάδι, η μια γεμάτη και οι άλλες στο μισογεμάτες Ένα κουταλάκι Ρίγανη Δυο κουταλιές νοστιμιά λαχανικών Ματσι/κνορ Ένα ποτήρι αραιωμένο  πελτέ με λίγο κανέλα ( στην μύτη ενός κουταλιού) και στην ένα κουταλάκι ζάχαρη ή λεμόνι και ψιλοκομμένα δυο κλωνάρια σέλινο

Πως τα φτιάχνω,  (Το φαγητό θέλει φαντασία γεύσης), Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη, το ένα κρεμμύδι, μια κούπα λάδι γεμάτη, μια κούπα ρύζι και ρίγανη. Κατόπιν πλάθουμε καλά και κάνουμε μικρές μπαλίτσες τα τοποθετούμε σε καθαρό δίσκο (περίπου δυο δίσκους χρειάζομαι) και τα βάζω κατευθείαν στην κατάψυξη. Παίρνω μια κατσαρόλα για τον αρακά, που βάζω μισή κούπα λάδι να ζεσταθεί και Αφού ζεσταθεί τσιγαρίζω λίγο το κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνω τον αρακά ανακατεύω για να ενωθεί με το κρεμμύδι και βάζω δυο ποτήρια νερό, και ανακατεύω. Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα βάζω νερό τόσο όσο να μην σκεπάζουν τα γιουβαρλάκια, που δεν τοποθετώ μέχρι να βράσει το νερό,  με την μια κούπα από μισό λάδι και δυο κουταλιές νοστιμιά λαχανικών Ματσι/κνορ. Μόλις βράσει τα τοποθετώ 6 γιουβαρλάκια ( τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κατάψυξη για άλλη φορά) μαζί με την μίση κούπα ρύζι ενώ παράλληλα ο αρακάς βράζει δίπλα μόλις αρχίζουν να παίρνουν βράση τα ενώνω με τον αρακά στην άδεια  κατσαρόλα βάζω νερό γιατί το μάτι είναι ζεστό  και τα αφήνω να ψηθούν μαζί για τρία τέταρτα της ώρας τουλάχιστον αφού ρίξω ένα ποτήρι αραιωμένο  πελτέ με λίγο κανέλα και στην ένα κουταλάκι ζάχαρη ή λεμόνι και ψιλοκομμένα δυο κλωνάρια σέλινο. Αν έχει πολύ ζουμί το φαΐ παίρνω με μια κουτάλα ζουμί και βάζω το ζουμί σε φλιτζάνι και όπως είναι ζεστό, βάζω δυο κουταλιές αλεύρι και ανακατεύω να γίνει σαν κρέμα αραιή και κατόπιν το βάζω στην κατσαρόλα με το φαΐ και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην χαράζω το σκεύος. Το αφήνω να δέσει και κλείνω το μάτι.  
Bon appétit!
χχχ