Σαµπάνια 230 ετών εντοπίστηκε σε ναυάγιο,

12/6/16

 
¬ Ηπαλαιότερη σαµπάνια. Οι δύτες που ανακάλυψαν τα 30 µπουκάλια στο ναυάγιο δεν αντιστάθηκαν στον πειρασµό...
ΕΝΑΝ ΥΓΡΟ θησαυρό ανακάλυψε οµάδα δυτών που εξερευνούσε ναυάγιο στον βυθό της Βαλτικής, κοντά στα νησιά Αλαντ, µεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας: µέσα στο κουφάρι του πλοίου κρύβονταν 30 µπουκάλια σαµπάνιας που όπως όλα δείχνουν εµφιαλώθηκαν πριν από τη Γαλλική Επανάσταση – η παλαιότερη καλοδιατηρηµένη, δηλαδή πόσιµη, σαµπάνια που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. «Ανεβάσαµε στην επιφάνεια ένα µπουκάλι µε τη σκέψη ότι θα µας βοηθήσει να διαπιστώσουµε πόσο παλιό είναι το ναυάγιο», δήλωσε ο εκπαιδευτής δύτης Κρίστιαν Εκστροµ.

«Δεν ξέραµε ότι ήταν σαµπάνια. Νοµίζαµε ότι ήταν κρασί ή κάτι τέτοιο». Οταν οι δύτες άνοιξαν τη φιάλη και δοκίµασαν το περιεχόµενό της, ενθουσιάστηκαν:«Είχε καταπληκτική γεύση. Ηταν µια πολύ γλυκιά σαµπάνια, µε γεύση καπνού και βελανιδιάς».«Μοναδική ανακάλυψη»
Το σχήµα της φιάλης δείχνει πως η συγκεκριµένη σαµπάνια φτιάχτηκε τον 18ο αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα µεταξύ 1782 και 1788, εκτιµούν οι ειδικοί, από τη Clicquot, τη σηµερινή Veuve Clicquot. Δείγµατα έχουν ήδη σταλεί στη Γαλλία ώστε να επιβεβαιωθεί και η ηλικία της και η αυθεντικότητά της. «Αν είναι αλήθεια, πρόκειται για µοναδική ανακάλυψη», δήλωσε ο Σουηδός Καρλ-Γιαν Γκρανκβίστ, ένας από τους οινογνώστες µε τους οποίους ήρθε σε επαφή ο Εκστροµ και η οµάδα του. Ο Γκρανκβίστ θεωρεί απολύτως λογικό να διατηρήθηκε τόσο καλά για τόσο πολλά χρόνια η σαµπάνια στον βυθό της θάλασσας: οι συνθήκες είναι σχεδόν ιδανικές, εξηγεί, υπάρχει σκοτάδι και η θερµοκρασία είναι σταθερά χαµηλή. Εφόσον οι αναλύσεις επαληθεύσουν την ανακάλυψη, καθένα µπουκάλι από τα 30 που βρέθηκαν µπορεί να πιάσει ακόµα και 39.000 ευρώ...
 
Αναδημοσιευση απο τα Νεα