Πρόγραμμα Comenius - 4 for life στο 4/θέσιο Δημοτικό,

21/5/16

• Εκπαιδευτικοί από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Κροατία ήρθαν στο Αμάρι και γνωρίστηκαν με τους μαθητές
19/12/2012
Πριν από λίγες μέρες μια διευρωπαϊκή συγκέντρωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο του Φουρφουρά. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν την τιμή να είναι οι οικοδεσπότες της προπαρασκευαστικής συνάντησης του προγράμματος Comenius με τίτλο «4 for life». Το Cομενιus στοχεύει στη σύμπραξη σχολείων με απώτερο σκοπό την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών από τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με τα ταξίδια μαθητών και εκπαιδευτικών στις διάφορες χώρες που παίρνουν μέρος. Το πρόγραμμα καθώς και οι μετακινήσεις καλύπτονται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θέμα του προγράμματος «4 for life» είναι τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 11 χώρες της Ευρώπης: Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τουρκία, Γαλλία και Ελλάδα.
Στην προπαρασκευαστική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου από τις 26 έως και τις 29 Νοεμβρίου 2012, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Κροατία. Οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το σχολείο του Φουρφουρά, να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά και την καθημερινότητά τους και να μπορέσουν να γνωρίσουν τον τόπο και το περιβάλλον στο οποίο αυτά ζουν και μεγαλώνουν. Επίσης, ξεναγήθηκαν στο χωριό του Φουρφουρά, στη μονή Αρκαδίου, καθώς και στην Φορτέτζα και στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Η συνάντηση είχε σκοπό την οργάνωση και τον προγραμματισμό των δράσεων που θα γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από όλα τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος στα πλαίσια του προγράμματος Comenius. Συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι προσέγγισης του θέματος 4 for life, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν σε βάθος και να εργαστούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι δασκάλες κα. Γιούλη Μποσδελεκίδου και κα. Μαρία Χαριτάκη. Πολύτιμοι βοηθοί στην προσπάθειά μας είναι ο δάσκαλος κ. Στάθης Παπαδόπουλος και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Άγγελος Πατσιάς.
Το πρόγραμμα, εάν εγκριθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), θα δώσει την ευκαιρία σε μαθητές από όλη την Ευρώπη να εργαστούν ομαδικά πάνω στα στοιχεία της φύσης, ώστε να τα μελετήσουν από διάφορες οπτικές, με ποικίλα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο, παιδιά που έχουν τελείως διαφορετικές προσλαμβάνουσες, λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν, θα είναι σε θέση να εξετάσουν ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα στοιχεία της φύσης. Επίσης, οι μαθητές θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν πόσα κοινά έχουν στο τρόπο σκέψης τους. Από την άλλη, θα μάθουν διαφορετικούς τρόπους έρευνας, προσέγγισης ενός θέματος και πειραματισμού.
Οι μικροί μαθητές του Φουρφουρά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με Ευρωπαίους δασκάλους και ξεκίνησαν έτσι μια όμορφη σχέση και επικοινωνία με τους καλεσμένους μας από την Ευρώπη. Ο Δήμος Αμαρίου και οι γονείς των μαθητών είχαν, μάλιστα, την ευκαιρία να τους δείξουν την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία. Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου διέθεσε τοπικά προϊόντα όπως λάδι, ρακή, μέλι και βότανα σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες.
Για την επιτυχία αυτής της συνάντησης θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Δήμο Αμαρίου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου για την παραχώρηση του προγράμματος και τις πολύτιμες συμβουλές του. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση της προπαρασκευαστικής συνάντησης. Ευχόμαστε να έχουμε την τύχη να συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius για να μπορέσουμε να δώσουμε νέες ευκαιρίες μάθησης στα παιδιά μας, καθώς και μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον τους.
Οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά.

Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα