Ιστοριογραφία της Ελληνικής Εκπαίδευσης,

21/5/16

 
Τα Τμήματα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Φ.Κ.Σ.) και Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Π.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.) και με την υποστήριξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Φ.Κ.Σ. «Εκπαιδευτική θεωρία, Ιστορία και Πολιτική», διοργανώνουν Επιστημονικό Διήμερο στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο (Αμφιθέατρο Δ7), στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2012, με θέμα: “Ιστοριογραφία της Ελληνικής Εκπαίδευσης: Επανεκτιμήσεις και προοπτικές”.
Στο Επιστημονικό Διήμερο έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν επιστήμονες και επιστημόνισσες από τον ελληνικό ακαδημαϊκό και ευρύτερο ερευνητικό χώρο για την πορεία, τα ανοιχτά ζητήματα και τις προοπτικές ανανέωσης της ιστορικής έρευνας στο πεδίο της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και για την παραγόμενη ιστορική εκπαιδευτική γνώση στη σύγχρονη ελληνική αλλά και διεθνή επιστημονική – και όχι μόνο – συγκυρία.
Ειδικότερα, τη συνάντηση αυτή θα απασχολήσουν καίρια ζητήματα σχετικά με την ιστοριογραφική τοπογραφία του πεδίου της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης, η κριτική διερεύνηση των σχέσεων με συγγενή επιστημονικά πεδία και οι θεωρητικές και ερευνητικές κατευθύνσεις της διεθνούς ιστοριογραφίας, σε συνδυασμό με την αποτίμηση της έρευνας και διδασκαλίας του αντικειμένου της ιστορίας της εκπαίδευσης στα επιμέρους ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Παράλληλα, στόχο του Διημέρου αποτελεί και η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ ιστορικών της εκπαίδευσης, ιστορικών αλλά και άλλων κοινωνικών επιστημόνων, καθώς και ο διάλογος μεταξύ των επιστημονικών γενεών.
Το Διήμερο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ιστορικού της εκπαίδευσης Αλέξη Κ. Δημαρά (1932-2012).
Για το πρόγραμμα του Επιστημονικού Διημέρου, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://cms.fks.uoc.gr/ieeep
 
 
Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνος