Η συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου,

21/5/16


Τα μυστικά της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου,
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για να απαντήσουν στο ερώτημα - δίλημμα: «Σχολή της αρεσκείας μου ή σχολή στην πόλη μου;»

Του Απόστολου Λακασά,

Για τους περίπου 105.000 υποψηφίους που διεκδικούν μία θέση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σειρά έχει τώρα το... έβδομο εξεταζόμενο υποχρεωτικά μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων! Πρόκειται για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ο «γρίφος» του οποίου είναι φέτος πιο δύσκολος από κάθε άλλη χρονιά. Και αυτό, διότι οι υποψήφιοι καλούνται να «συμβιβάσουν» τα όνειρά τους με τη σημερινή, δύσκολη, οικονομική κατάσταση, δίνοντας κατ’ αρχήν απάντηση στο δίλημμα «Σχολή της αρεσκείας μου ή σχολή στην πόλη μου;». Από την άλλη, λόγω των συγχωνεύσεων πολλών Τμημάτων ΤΕΙ, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί για πρώτη χρονιά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το αντικείμενο κάθε τμήματος. Πολλά εκ των τμημάτων που έως και φέτος λειτουργούν αυτόνομα, από το 2013-2014 θα αποτελούν κατεύθυνση σε ένα άλλο τμήμα. «Μπορεί το έργο της συμπλήρωσης να είναι ευκολότερο για τους αριστεύσαντες, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στα πολύ γνωστά τμήματα, όμως οι υπόλοιποι μαθητές πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά τμήματα, κυρίως της επαρχίας. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν αρκετά που έχουν «θολό» αντικείμενο και δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Από την άλλη, υπάρχουν τμήματα με ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών, που όμως έχουν το πρόβλημα της απομακρυσμένης έδρας» παρατήρησε, μιλώντας στην «Κ», ο εκπαιδευτικός - ερευνητής, κ. Στράτος Στρατηγάκης.
Ειδικότερα, μετά την ανάρτηση στα Λύκεια των βαθμολογιών 82.342 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 69.288 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοίγει ο «φάκελος μηχανογραφικό». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων στην οποία θα προστεθούν οι 22.415 υποψήφιοι ημερήσιων ΕΠΑΛ, που θα διεκδικήσουν περίπου 6.300 θέσεις στα ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα πρέπει να έχουν υπόψη:

Bασικό κριτήριο για την εισαγωγή είναι τα μόρια και όχι η σειρά προτίμησης με την οποία έχει κάθε υποψήφιος για μία σχολή. Για παράδειγμα, ας πάρουμε την Ιατρική Κρήτης, που το 2012 είχε βάση στα 18.578 μόρια, και ας υποθέσουμε ότι φέτος η βάση μένει σταθερή. Εάν κάποιος υποψήφιος έχει φέτος 18.580 μόρια και βάλει τη σχολή ως 15η επιλογή και κάποιος άλλος με 18.570 μόρια την έχει 1η επιλογή, στη σχολή θα εισαχθεί ο υποψήφιος με τα 18.580 μόρια.
O υποψήφιος πρέπει να δηλώσει σχολές σαν να έχει συγκεντρώσει το απόλυτο των μορίων, δηλαδή 20.000 μόρια. Δεν χάνει τίποτε εάν δηλώσει σχολές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολύ υψηλότερη βάση σε σχέση με τα μόρια που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει φέτος. Aντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος δεν δηλώνει πρώτη τη Νομική Αθήνας (18.879 μόρια η βάση πέρυσι), διότι έχει συγκεντρώσει 18.200 μόρια και πιστεύει ότι δεν έχει ελπίδες. Πρόκειται για λάθος. Αλλωστε, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ούτε ακόμα από την πρόβλεψη για την τυχόν φετινή πορεία τους.
Πολλοί από το άγχος να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους δηλώνουν όσες περισσότερες σχολές μπορούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «ελέγξουν» τη σειρά προτίμησης. Σε μία τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να περάσουν σε σχολή την οποία, επί της ουσίας, δεν επιθυμούν.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δύο επιστημονικά πεδία. Για την επιλογή σχολών από τα δύο προεπιλεγμένα πεδία δεν τίθενται περιορισμοί. O υποψήφιος μπορεί να «μπλέξει» τις σχολές των δύο πεδίων.
Εάν κάποιος υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια σε δύο πεδία (π.χ. για το 1ο και το 2ο πεδίο) και θέλει να δηλώσει σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία (π.χ. Παιδαγωγικό) αρκεί να τη δηλώσει μία φορά σε ένα από τα δύο πεδία. Για την εισαγωγή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια, με βάση τα μαθήματα κάθε πεδίου. Για παράδειγμα, εάν ο υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια για το 1ο πεδίο (με μαθήματα βαρύτητας τα Αρχαία και την Ιστορία) και το 2ο πεδίο (με μαθήματα βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική) και θέλει να δηλώσει Παιδαγωγικό, που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία, τότε θα διεκδικήσει μία θέση στο τμήμα αξιοποιώντας τα υψηλότερα μόρια.
Αναδημοσιευσα Από Καθημερινη