Ψάχνοντας την Καταγωγή μου, δείτε τι Ανακάλυψα,

18/3/16

Ο πατέρας του πατέρα μου είχε γεννηθεί στην Καστάμονη, 
Η Κασταμονή ή Κασταμών ή Κασταμόνα και τουρκικά Καστάμονου (Kastamonu),είναι ιστορική πόλη του βορειοδυτικού Πόντου γενέτειρα βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Βρίσκεται στη περιοχή της αρχαίας Παφλαγονίας επί της πλαγιάς όρους σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων. Οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν Casta Commeni, σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν Καστάμονου και αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμου νομού (Βιλαέτι). Καταλαμβάνει έκταση περίπου 1,85 τετ. χλμ. και έχει πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκους.
Παλαιότερα διάφοροι ιστορικοί γεωγράφοι πίστευαν ότι η πόλη ιδρύθηκε περί τον 13ο αιώνα στη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αυτό δεν είναι σωστό καθόσον απαντάται η πόλη με το ίδιο όνομα από τον 11ο αιώνα και ακόμα αρχαιότερα. Από την Κασταμονή κατάγονταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών οι οποίοι από εκεί μετακινήθηκαν αρχικά και εγκαταστάθηκαν στη Κόμνη της Θράκης εξ ου και το προσωνύμιο Κομνηνοί. Μάλιστα στη Κασταμονή υπήρχε και το μεγάλο πατρογονικό κτήμα των Κομνηνών. Επί βασιλείας της δυναστείας των Κομνηνών, την Κασταμονή επισκέφτηκε ο Αλέξιος Α' Κομνηνός και μάλιστα τον πύργο των προγόνων του. Ο δε Ιωάννης Γ' Μέγας Κομνηνός (ο Καλοϊωάννης) το 1330 επεχείρησε την πρώτη του εκστρατεία εναντίον των Σελτζούκων που είχαν καταλάβει την Κασταμονή κατά την οποία η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς. Τότε (1331) στην πόλη τελέστηκαν μεγάλες θριαμβικές εορτές για το επιτυχές αποτέλεσμα. Ένα χρόνο μόλις μετά οι Σελτζούκοι επανήλθαν και άρχισαν να πολιορκούν την πόλη. Τότε ο Ιωάννης Κομνηνός ξεκίνησε και πάλι εκστρατεία κατά των Σελτζούκων, και αυτή τη φορά ανακατέλαβε την πόλη μαζί με τη Γάγγρα. Για την περιφανή αυτή νίκη του Ιωάννη, ο Θεόδωρος Πρόδρομος έγραψε ειδικό ποίημα με τον τίτλο «Τω μεγαλονίκω Βασιλεί κυρώ Ιωάννη Κομνηνώ επί τη δευτέρα Κασταμόνος αλώσει και Γάγγρας». Τελικά η Κασταμονή περιήλθε στους Οθωμανούς το 1393.
Στις 23 Αυγούστου του 1925 από αυτήν την πόλη ο Κεμάλ Ατατούρκ κήρυξε την ενδυματική επανάσταση (αλλαγής της ανατολίτικης ενδυμασίας με ευρωπαϊκή) σε πολιτική ομιλία του προς τα μέλη του τότε ρεπουμπλικανικού κόμματος του οποίου ήταν αρχηγός.
Κατά μία παράδοση από την Κασταμονή προέρχονταν μοναχός ή μοναχοί .που φθάνοντας στο Άγιο Όρος ίδρυσαν τη Μονή Κασταμονίτου. Επίσης από την Κασταμονή καταγόταν και ο Γιοβάν Τσαούς, λαϊκός συνθέτης ρεμπέτικων τραγουδιών.
 
Ο παππούς μου λοιπόν έλεγε ότι Ήμαστε από τους Καραμανλήδες και από το αρχαίο Βυζάντιο. , ας δούμε, 
Καραμανλήδες - (ενικός Καραμανλής) - Ονομασία τουρκόφωνων Χριστιανών ορθοδόξων (Rum) που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στην Καραμανία (ονομάστηκε από το τουρκικό Μπεηλίκι των Καραμανιδών, στην περιοχή της αρχαίας Κιλικίας) και την Καππαδοκία. Έγραφαν την τουρκική γλώσσα με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου (Καραμανλήδικα). Το πρώτο γνωστό καραμανλήδικο κείμενο ανάγεται στα μέσα του 15ου αιώνα, ενώ το πρώτο έντυπο στο 1718. Τα παλαιότερα καραμανλήδικα κείμενα ήταν θρησκευτικού περιεχομένου ενώ από το τέλος του 18ου αι. τυπώνονται και κείμενα ιστορικά, γεωγραφικά, διδακτικά κ.ά. Το τελευταίο έντυπο τυπώθηκε το 1921. Αυτά τυπώνονταν σε τυπογραφεία της Κωνσταντινούπολης, Αθηνών, Βενετίας, Σμύρνης κ.ά. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της καραμανλήδικης γραφής έπαιξε ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης ο οποίος το 1851 άρχισε να εκδίδει στην Κωνσταντινούπολη την εφημερίδα Ανατολή σε καραμανλήδικη γραφή.[1]
Οι Καραμανλήδες ήταν είτε Χριστιανοί ορθόδοξοι που μιλούσαν την τουρκική γλώσσα, είτε -σπανιότερα- Τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι που εκχριστιανίστηκαν. Κατά τον Αλ. Ελλάδιο (18ος αι.) ήταν Έλληνες που εκτουρκίστηκαν.[2]
Έπειτα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (1923) μεταφέρθηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών στην Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Λίγοι παρέμειναν στην Τουρκία
Πηγη, Βικι-Παιδεια
Ο Αδερφός του Πατέρα του Παππού μου από τον πατέρα μου ήταν Δεσπότης της Καστάμονης!
Υ.Γ.  Ένα μικρο Αφιέρωμα στον Άνθρωπο που με γέννησε. Να είναι Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, και στον παππού μου επίσης Καλό Παράδεισο!