Ισπανός θα πάει με ποδήλατο Νότιο-Πόλο,

12/6/16

Στον Νότιο Πόλο με το ποδήλατό του!
Ισπανός θέλει να φτάσει στον Νότιο Πόλο με το ποδήλατό του. Θα πρέπει να διασχίσει πάνω από 1.200 χλμ. πάνω σε χιόνι και πάγο!
Μετά την κατάκτηση του Νότιου Πόλου από το Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Αμουνδσεν το 1911, πολλοί έφτασαν στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη μας, είτε με έλκηθρα, είτε με snowmobiles, είτε με μεγάλα τζιπ 4x4.
Ο Ισπανός Χουάν Μενέντεθ Γρανάδος θα είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να φτάσει στο Νότιο Πόλο με το ποδήλατό του. Ο 22χρονος θα πρέπει να διασχίσει πάνω από 1.200 χλμ. πάνω σε χιόνι και πάγο, ενώ έχει επίσης να σκεφτεί και πώς να ανέβει από τις επίπεδες ακτές της Ανταρκτικής μέχρι τα 3.000 μέτρα υψόμετρο όπου βρίσκεται ο Νότιος Πόλος.
Ο φιλόδοξος αναβατής θα ξεκινήσει το ταξίδι του την 1η του Δεκέμβρη ή λίγες μέρες νωρίτερα - εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Υπολογίζει πως θα του πάρει περίπου 36-38 μερόνυχτα να φτάσει μέχρι το Πόλο και να στήσει την σημαία της Ισπανίας.
Το θέμα είναι, φυσικά, κάτω από ποιες συνθήκες θα πραγματοποιήσει το επίπονο  αυτό εγχείρημα του. Θα ποδηλατεί σε θερμοκρασίες μονίμως καθηλωμένες κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, με το ψύχος να τον απειλεί τις ημέρες και -κυρίως- τις νύχτες, στα σημεία που θα στήνει τη σκηνή του για να ξεκουραστεί. Θα πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον οκτώ ώρες προκειμένου το πρωί να έχει δυνάμεις να κάνει πετάλι επί 8-10 ώρες, σέρνοντας μάλιστα από πίσω από το ποδήλατο του τα εφόδια του, έναν μεγάλο σάκο βάρους 85 κιλών.
«Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγω είναι να παγώσουν τα χέρια μου και να μη μπορώ να στήσω τη σκηνή μου», σημειώνει ο ποδηλάτης, προσθέτοντας: «προετοιμάζομαι γι' αυτό μου το εγχείρημα επί δυόμισι χρόνια». Μάλιστα, προκειμένου να συνηθίσει τις συνθήκες πολικού ψύχους, πριν δυο μήνες έκανε ένα παρόμοιο ταξίδι 27 ημερών με ποδήλατο πάνω στη Γροιλανδία.
Σύμμαχος του σε αυτό το -μοναχικό του- ταξίδι δεν θα είναι μόνο το ειδικά κατασκευασμένο ποδήλατό του (με λάστιχα πάχους 12 εκατοστών για καλύτερο πάτημα πάνω στη γλιστερή επιφάνεια της Ανταρκτικής), αλλά και η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία της Βρετανίας, που θα είναι αρωγός του αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί κάποια βοήθεια.
«Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα είναι να «κολλήσει» κάπου λόγω μηχανικής βλάβης και να πρέπει να περιμένει βοήθεια από εμάς. Η ειδική ομάδα διάσωσης θα μπορεί να τον εντοπίσει σε διάστημα λιγότερο από δυο ημέρες», τονίζει ο Στέφεν Τζόουνς, μέλος της Εταιρείας που θεωρεί πως αυτό που θα επιχειρήσει ο Ισπανός είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού «και άλλοι ποδηλάτες το προσπάθησαν χωρίς επιτυχία».
Ένας άλλος φιλόδοξος νέος θα επιχειρήσει τις ίδιες ημέρες να φτάσει στο Νότιο Πόλο, αλλά με διαφορετικό τρόπο: ο Πάρκερ Λιοτό από την Καλιφόρνια θα χρησιμοποιήσει ως μεταφορικό μέσο μόνο τα σκι και τα πόδια του σε μια απόπειρα να σπάσει το ρεκόρ ταχύτερου ταξιδιού ως εκεί. Θα ξεκινήσει το 639 χιλιομέτρων ταξίδι του στα τέλη του Νοέμβριου και σκοπεύει να ταξιδεύει 12 ώρες την ημέρα, επί 22 ημέρες.
Το ρεκόρ κρατά ο Νορβηγός Κρίστιαν Άιντ που είχε ολοκληρώσει την ίδια διαδρομή σε 24 ημέρες, 1 ώρα και 13 λεπτά. Ποιος ξέρει; Ίσως σε κάποιο σημείο της διαδρομής, οι δυο νεαροί εξερευνητές συναντηθούν. Θα εχουν πολλές συμβουλές και εμπειρίες να ανταλλάξουν.
Πηγή tovima.gr
Αναδημοσιευσα Από gazzetta.gr