Έφτιαξαν το λάπτοπ των 35 δολαρίων,

12/6/16

Τον «φθηνότερο υπολογιστή του κόσμου» κατασκεύασε η Ινδία. Κοστίζει μόλις 35 δολάρια (27 ευρώ), θα ξεκινήσει να διατίθεται από το 2011 και θα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και μαθητές. Η κυβέρνηση της Ινδίας φιλοδοξεί να κατακλύσει την παγκόσμια αγορά με τη νέα συσκευή, την οποία χαρακτηρίζει «απάντηση στον υπολογιστή των 100 δολαρίων του MIT».Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα «σούπερ μίνι λάπτοπ», έναν πολύ μικρού μεγέθους υπολογιστή με οθόνη αφής. Τον παρουσίασε χθες ο υπουργός Αξιοποίησης Ανθρώπινων Πόρων της Ινδίας, Καπίλ Σιμπάλ, κρατώντας ανά χείρας την πρώτη συσκευή. Όπως δήλωσε, το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με παγκόσμιους κατασκευαστές υπολογιστών, προκειμένου να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του λάπτοπ.
«Έχουμε φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Όλα τα μέρη του υπολογιστή -η μητρική πλακέτα, το τσιπ, ο επεξεργαστής, η μνήμη, η οθόνη, τα πάντα- κοστίζουν μόλις 35 δολάρια», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η συσκευή, που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Linux, θα έχει πιθανότητα οθόνη 7 ιντσών (σύμφωνα με άλλες πληροφορίες θα διατίθεται και με 5 ή 9 ίντσες). Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λάπτοπ με οθόνη αφής θα διατίθεται με προεγκατεστημένο πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ. Επίσης, θα περιλαμβάνει εφαρμογή Office, PDF reader, media player και λογισμικό τηλεδιασκέψεων – συνεπώς θα διαθέτει κάμερα. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης νέων προγραμμάτων και εφαρμογών, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών.
Ο Καπίλ Σιμπάλ ανέφερε ότι η συσκευή θα διατίθεται μαζικά σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2011 και θα κοστίζει μόλις 35 δολάρια. Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί περαιτέρω η τιμή του, αρχικά στα 20 δολάρια (15,4 ευρώ) και, στη συνέχεια, στα 10 δολάρια (7,7 ευρώ).
Τη συσκευή κατασκεύασαν ερευνητικές ομάδες του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών, των «κορυφαίων επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας».
Η Ινδία είναι σήμερα μια από τις ισχυρότερες αναδυόμενες οικονομίες και επενδύει συστηματικά στις νέες τεχνολογίες. Δαπανά περίπου το 3% του ετήσιου προϋπολογισμού της για την εκπαίδευση και έχει καταφέρει να μειώσει τα ποσοστά του αναλφαβητισμού στο 64% επί του συνόλου των 1,2 δισ. κατοίκων της. Ωστόσο μελέτες καταδεικνύουν ότι πολλοί μαθητές μόλις και μετά βίας μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν και τα περισσότερα δημόσια σχολεία στερούνται του στοιχειώδους εξοπλισμού.
Το μίνι λάπτοπ των 35 δολαρίων φιλοδοξεί να «εκτοπίσει» τον «υπολογιστή των 100 δολαρίων» (που, τελικά, κόστιζε 200 δολάρια) του MIT, που παρουσίασε το 2005 ο Νίκολας Νεγκροπόντε. Τον περασμένο Μάιο, η οργάνωση OLPC (Ένας Φορητός Ανά Παιδί) του Νεγκροπόντε ανακοίνωσε τη δημιουργία της «ταμπλέτας των 99 δολαρίων», μιας φορητής συσκευής που απευθύνεται στους φτωχούς και θα διατίθεται σε σχολεία και νοσοκομεία.

Aναδημοσιευση Απο τα Νεα