Ανταλλαγή επισκέψεων Δημοτικών Σχολείων Σισσών-Οsnovna Σλοβενίας,

21/5/16


 
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ COMENIUS
 
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 η ανταλλαγή επισκέψεων των μαθητών και εκπαιδευτικών του 3/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Σισών του Νομού Ρεθύμνης και του σχολείου Οsnovna από το Celje της Σλοβενίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης / Comenius της εγκεκριμένης Πολυμερής Σχολικής Σύμπραξης με τίτλο «Euro School Links» με αριθμό σύμβασης 2011-1-PT1-COM06-08432 14. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει επισκέψεις εκπαιδευτικών στις χώρες και τα σχολεία που συμμετέχουν, καθώς και διμερείς συνεργασίες σχολείων με επισκέψεις μαθητών. Τη σχολική χρονιά 2011-2012 ανταλλάχτηκαν επισκέψεις με σχολείο της Τσεχίας και τη σχολική χρονιά 2012-2013 με σχολείο της Σλοβενίας.
H πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο 3/θέσιο Δ.Σ. Σισών με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών και τριών μαθητών από το σχολείο της Σλοβενίας. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τρεις οικογένειες μαθητών του σχολείου, έλαβαν μέρος στα μαθήματα και τις οικολογικές δραστηριότητες που είχαμε προετοιμάσει, καθώς η απόκτηση οικολογικής συνείδησης είναι ο άμεσος στόχος του προγράμματός μας, και μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις. Επισκεφτήκαμε τη Φορτέτσα και το αρχαιολογικό μουσείο, στο οποίο μας ξενάγησε η Ειρήνη Γαβριλάκη, το Μπαλί, το χωριό των Μαργαριτών, στο οποίο μας ξενάγησε η Ειρήνη Κλάδου, το Γυμνάσιο Πανόρμου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος, την Αλυκή και την Αλμυρίδα, καθώς και τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης του Ηρακλείου.
Την τελευταία μέρα μας επισκέφτηκαν τέσσερις υπέροχες κυρίες από το Κ.Α.Π.Η. Περάματος, οι οποίες μας έφτιαξαν παραδοσιακές κρητικές συνταγές όπως κοχλιούς με ξινόχοντρο, λεμονάδα, πίτες, τυροπιτάκια και χορτοπιτάκια και γλυκό του κουταλιού. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ελευθερία, διευθύντρια του Κ.Α.Π.Η. Περάματος για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, καθώς και τις κυρίες που ήρθαν και μας κατέπληξαν με τα εδέσματα που μας ετοίμασαν. Ευχαριστούμε επίσης τις κυρίες Γαβριλάκη και Κλάδου που μας ξενάγησαν στους χώρους που αναφέραμε παραπάνω. Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς των μαθητών μας για την εγκάρδια φιλοξενία τους και τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες. Τέλος, ευχαριστούμε την κυρία Τζένη Ψαλτάκη, προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Κρήτη, για την επίσκεψή της στο σχολείο μας και τη βοήθειά της σε ό,τι χρειαστήκαμε.
Η συνεργασία μας ολοκληρώθηκε με τη δική μας επίσκεψη στο σχολείο της Σλοβενίας η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου και στην οποία έλαβαν μέρος δύο εκπαιδευτικοί και δέκα μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μας. Η επίσκεψή μας έγινε στα πλαίσια της 3ης Γενικής Συνάντησης του Προγράμματος στο Celje της Σλοβενίας, στην οποία έλαβαν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί εννέα σχολείων από οκτώ χώρες. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος. Επισκεφτήκαμε το σχολείο και λάβαμε μέρος σε εργαστήρια ανακύκλωσης και οικολογικής συμπεριφοράς που αποτελούν τον κύριο άξονα του προγράμματός μας. Επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, τη Λουμπλιάνα, μας ξενάγησαν στους αρχαιολογικούς χώρους και στο μουσείο της πόλης Celje, στην οποία βρίσκεται το σχολείο, είδαμε από κοντά ένα εργαστήριο σοκολάτας, ένα καθολικό μοναστήρι, το σπήλαιο Pekel, ένα χώρο παραγωγής κρασιού, κολυμπήσαμε στο Spa Olimje και κάναμε βαρκάδα στη λίμνη του Celje. Τέλος φτιάξαμε το δικό μας φθινοπωρινό Comenius δέντρο με φύλλα από τις χώρες μας.
Με την ανταλλαγή αυτών των επισκέψεων δημιουργήθηκαν φιλίες και δεσμοί μεταξύ τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών και μπορέσαμε να δούμε ότι είμαστε όλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ευρώπης πέρα από τα σύνορα των χωρών μας. Διαπιστώσαμε ότι οι ομοιότητές μας είναι περισσότερες από τις διαφορές μας και μόνο μέσα από την κοινή μας δράση μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην απόκτηση οικολογικής συμπεριφοράς και δράσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τόσο τον συντονιστή του προγράμματος του σχολείου της Σλοβενίας, κύριο Aleksander Verhovsek, όσο και τη συνεργάτιδά του, κυρία Metka Vajdič, για την τέλεια οργάνωση της επίσκεψης, τη φιλοξενία και την εγκάρδια στάση τους.
Πάνω από όλα ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Ι.Κ.Υ. και τα ευρωπαϊκά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης/Comenius για τη δυνατότητα συμμετοχής που έδωσαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για δεύτερη φορά. Το πρόγραμμά μας ολοκληρώνεται το σχολικό έτος 2012-2013 με την επίσκεψή μας το Μάρτιο σε σχολείο της Ουαλίας και τον Απρίλιο σε σχολείο της Ιταλίας. Στις συναντήσεις αυτές θα λάβουν μέρος μόνο εκπαιδευτικοί. Η τελευταία συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας το χρονικό διάστημα 30 Μαΐου με 4 Ιουνίου με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του προγράμματος από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουαλία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία και Ιταλία). Η ιστοσελίδα του προγράμματός μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές μας είναι: http://www.eb1-alegrete.rcts.pt/comenius.htm.
Η Συντονίστρια του Προγράμματος Ελευθερία Λίβα,
οι εκπαιδευτικοί του Δ.Σ. Σισών
Χρήστος Κυριαζάκης, Χρυσούλα Χαριτάκι
 
 
 
Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα