Σούπα βελουτέ με άρωμα μαστίχας,

3/5/16




Φωτογραφίες Σταύρος Κωστάκης, food styling Παναγιώτα Λιακοπούλου
Μπαξεβάνης ΓιάννηςΣεφ,
Συνοδεύεται με µια φέτα σκορδόψωµο µε χέλι,
Με µια απαλή ευωδιά να διαπερνά την κυρίαρχη γεύση των λαχανικών και µια φέτα σκορδόψωµο µε χέλι ως συνοδευτικό, έχετε µια εντυπωσιακή, αλλά όχι και δύσκολη βελουτέ.

Υλικά(για 4 άτοµα)
3-4 καρότα
1 πράσο
3 ρέβες
3 µεγάλα κρεµµύδια
3-4 κόκκοι µπαχαριού
2 φύλλα δάφνης
4-5 γαρίφαλα
φρεσκοτριµµένο πιπέρι
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
300 γρ. αρακάς, αποξηραµένος
2 σταγόνες αιθέριου ελαίου µαστίχας ή λίγη σκόνη στη µύτη ενός κ.γ.
αλάτι
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
4 φέτες µπαγιάτικο ψωµί
1 φιλέτο από χέλι καπνιστό

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σε µπόλικο νερό βράζουµε για µισή ώρα τα καρότα, το πράσινο τµήµα του πράσου, τις ρέβες, το 1 κρεµµύδι, το µπαχάρι, τη δάφνη και τα γαρίφαλα µαζί µε το πιπέρι. Σουρώνουµε, ώστε να πάρουµε τουλάχιστον 1 λίτρο από τον ζωµό των λαχανικών.
Ψιλοκόβουµε το τρυφερό µέρος του πράσου και τα δύο κρεµµύδια. Τα ρίχνουµε σε άλλη κατσαρόλα, µαζί µε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουµε, σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε τον αποξηραµένο αρακά, τον ζωµό (1 λίτρο) και το έλαιο της µαστίχας. Μόλις ο αρακάς βράσει αρκετά, ώστε να θυµίζει φάβα, τον χτυπάµε στο µπλέντερ, για να γίνει βελουτέ. Αν το βελουτέ γίνει πηχτό, αραιώνουµε µε λίγο ακόµη ζωµό. Δοκιµάζουµε το αλάτι και προσθέτουµε αν χρειάζεται.
Σε ρηχό τηγάνι, σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουµε το σκόρδο και σοτάρουµε τις φέτες του ψωµιού. Μόλις τις βγάλουµε, τις γαρνίρουµε µε ένα κοµµάτι φιλέτο από καπνιστό χέλι. Συνοδεύουµε τη σούπα µε αυτό το µυρωδάτο σκορδόψωµο.
Tip
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαστίχα με τριμμένη φρέσκια βανίλια και το χέλι με γαρίδες. Ρίξτε τα τσόφλια από τις γαρίδες για να βράσουν στον ζώμο λαχανικών και τσιγαρίστε την ψίχα τους λίγο πριν από το σερβίρισμα.


Αναδημοσιευσα Από Βημα