Πάμε για Πτυχίο μόνο στα καλύτερα,

21/5/16

Χαμόγελα στην αποφοίτηση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για τους φοιτητές ασιατικής καταγωγής. Η Ασία έχει πλέον περισσότερους λόγους να χαμογελά μετά τη δημοσίευση της παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων,
Τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο,
Η αμφιλεγόμενη αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια της Σαγκάης επιβεβαιώνει τάσεις της τελευταίας δεκαετίας,
Μιχάλης Μητσός,
Κυριαρχία των ΗΠΑ, δυναμική εμφάνιση της Ασίας: η (αμφιλεγόμενη) αξιολόγηση των πανεπιστημίων του πλανήτη με βάση τα κριτήρια της Σαγκάης, που δημοσιεύθηκε χθες, επιβεβαιώνει τις τάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Μεταξύ των 500 πρώτων πανεπιστημίων (σε σύνολο 17.000), οι Αμερικανοί κυριαρχούν καταλαμβάνοντας τις 17 από τις 20 πρώτες θέσεις. Πρώτο είναι και πάλι το Χάρβαρντ, ακολουθούμενο από το Στάνφορντ, το Μπέρκλεϊ και το ΜΙΤ. Το πρώτο μη αμερικανικό πανεπιστήμιο εμφανίζεται στην πέμπτη θέση, όπως συμβαίνει εδώ και δέκα χρόνια, και είναι το βρετανικό Κέμπριτζ. Οσο για τα ελληνικά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατατάσσονται στις θέσεις 301-400. Οπως ακριβώς και πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πανεπιστημίων στα πρώτα 500, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν άνετα την πρώτη θέση, με 146 (4 λιγότερα σε σχέση με πέρυσι), ενώ ακολουθούν η Βρετανία με 37 (ένα λιγότερο από πέρυσι) και η Γερμανία επίσης με 37. Αίσθηση προκαλεί όμως η άνοδος της Κίνας και γενικώς της Ασίας. Το 2003, η Κίνα, η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ είχαν μόλις 16 πανεπιστήμια ανάμεσα στα 500 πρώτα. Σήμερα έχουν 42, από τα οποία τα 5 περιλαμβάνονται στο Top 200. Η πορεία του πανεπιστημίου της Σαγκάης είναι εντυπωσιακή: από την κατηγορία 401-500 το 2003 πέρασε φέτος στην κατηγορία 151-200.
Το κινεζικό πανεπιστήμιο συντάσσει κάθε χρόνο και θεματικές υπο-κατατάξεις, όπου η ελληνική θέση είναι βελτιωμένη. Ετσι, στην κατάταξη με τον τίτλο «Φυσική», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται στις θέσεις 101-150, ενώ στην κατάταξη με τον τίτλο «Μηχανική, τεχνολογία και επιστήμες της πληροφορικής» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εμφανίζεται στις θέσεις 151-200.
Η αξιολόγηση αυτή έχει επικριθεί έντονα σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς δίνει έμφαση στην πανεπιστημιακή έρευνα, στις δημοσιεύσεις αποκλειστικά σε αγγλοσαξονικά έντυπα (όπως το «Nature» και το «Science») και τα βραβεία Νομπέλ των καθηγητών και αποφοίτων, ενώ αγνοεί τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Η γαλλίδα υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας Ζενεβιέβ Φιοραζό έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη κατάταξη «εργαλείο μάρκετινγκ». Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει επισημάνει ότι η κατάταξη αυτή δεν αφορά τα τεχνικά πανεπιστήμια, όπως το ΕΜΠ. Αλλά και ο ισπανός υπουργός Παιδείας Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ έχει παραπονεθεί πολλές φορές για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ισπανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην πρώτη εκατοντάδα.
Ακόμη πιο αυστηροί είναι πάντως οι φοιτητές. «Οι κατατάξεις αυτές δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης από το να εντείνουν τον ανταγωνισμό αντί για τη συνεργασία, που αποτελεί τον μόνο τρόπο να προωθηθεί το μη επιλεκτικό και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης», παρατηρεί ο Εμανιέλ Ζεμούρ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών της Γαλλίας. Η άλλη γνωστή κατάταξη, την οποία δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό «Times Higher Education», κυριαρχείται και αυτή από τα αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια.
Για να απαντήσει στη Σαγκάη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει εδώ και χρόνια όχι μια αξιολόγηση αλλά ένα πανόραμα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που θα λέγεται U-Multirank και θα είναι προσβάσιμο στο Διαδίκτυο από τον Φεβρουάριο του 2014. Σύμφωνα με την επίτροπο για την Εκπαίδευση Αντρούλα Βασιλείου, στόχος είναι μια προσέγγιση που δεν θα στηρίζεται σε υπέρμετρο βαθμό στην έρευνα. Η κατάταξη αυτή, η οποία πάντως επίσης έχει δεχθεί επικρίσεις, θα χρησιμοποιεί 13 κριτήρια, μεταξύ των οποίων η επαγγελματική πορεία των αποφοίτων και η σχέση με την οικονομική πραγματικότητα.

Top 10
1. Χάρβαρντ (ΗΠΑ),
2. Στάνφορντ (ΗΠΑ),
3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ, ΗΠΑ),
4. Μπέρκλεϊ (ΗΠΑ),
5. Κέμπριτζ (Βρετανία),
6. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της 7. Καλιφόρνια (ΗΠΑ),
8. Πρίνστον (ΗΠΑ),
9. Κολούμπια (ΗΠΑ),
Πανεπιστήμιο του Σικάγου (ΗΠΑ),
10. Οξφόρδη (Βρετανία)

Η Ελλάδα μακριά από την αγορά
Τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται και πάλι σε χαμηλές θέσεις, γεγονός που οφείλεται τόσο στα κριτήρια που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη κατάταξη όσο και στην απόσταση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την αγορά και την παραγωγή
Αναδημοσιευσα Από Νεα