Ρεπόρτερς,

6/5/16


Οι Ρεπόρτερς ήταν εκπομπή στην ΥΕΝΕΔ κατόπιν ΕΡΤ 2 και μεταδιδόταν από το 1981 έως το 1988,

Οι Ρεπόρτερς πρωτομεταδώθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου 1981. Η εκπομπή πρωτοπαρουσίαστηκε από τους Κώστα Ρεσβάνη, Κώστα Χαρδαβέλλα και Γιάννη Δημαρά. Και οι τρεις εργάζονταν στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρώτος στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και οι άλλοι δύο στο ελεύθερο ρεπορτάζ.

Ως αρχική σύλληψη η εκπομπή στόχευε στο να αποτελεί δημοσιογραφικό μαγκαζίνο «στο οποίο θα μπορούσαν να λεχθούν όλα».

Τάκης Καμπύλης, «Ρεπόρτερς. Η εμφάνιση της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας στην τηλεόραση», Η Ελλάδα στη δεκαετία του 80. Κοινωνικό,πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό, εκδ.Επίκεντρο,

Στην πρώτη εκπομπή σκηνοθέτης ήταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Το πρώτο ρεπορτάζ αφορούσε την επίσκεψη της εκπομπής στη Νέα Σεβάστεια Θεσσαλονίκης και είχε τον τίτλο, Χωριό ένα, κάτοικος ένας.

Θεματογραφία εκπομπής,
Φυλακές, εργασία ανηλίκων, η αγία Αθανασία του Αιγάλεω, ο Νίκος Κοεμτζής, τα ναρκωτικά, ο Θεόδωρος Βερνάρδος, το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, η Χούντα ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της θεματολογίας της εκπομπής,[4] επίσης, το ταξίδι στη Συρία με τον Μάνο Κατράκη και η ομηρία Καζαντζίδη από την εταιρεία ΜΙNOS, στην πορεία της οποίας καταγράφηκαν και παρεμβάσεις για την μη μετάδοση εκπομπών, όπως αυτή σχετικά με τη Μασονία..

Η πορεία της εκπομπής θα μπορούσε να διακριθεί σε φάσεις. Η πρώτη τερματίζει το 1985 και χαρακτηριζεται από αποκαλυπτική-μαχητική δημοσιογραφική έρευνα ενώ στη δεύτερη (και μέχρι το 1988) η εκπομπή ασχολείται περισσότερο με πολιτιστικά θέματα..



Aναδημοσιευση από Βικι Παιδεια