Πάτρα: Παρουσίαση της έκδοσης «Αρχαιολογία - Πελοπόννησος»,

22/5/16


Η αρχαία Μεσσήνη από ψηλά,

Μαρία Θερμού 

Μια ιστορική καταγραφή από τα Παλαιολιθικά έως τα Ρωμαϊκά χρόνια,

Μία η ιστορία αλλά 67 οι συγγραφείς, που μέσα από 616 σελίδες και με τη βοήθεια 1.216 εικόνων έφεραν εις πέρας ένα σπουδαίο εγχείρημα: την καταγραφή της ιστορίας της Πελοποννήσου διά μέσου των χιλιετιών. 

Και η Πάτρα, πρωτεύουσα της Πελοποννήσου στη σύγχρονη εποχή με το αστραφτερό Αρχαιολογικό Μουσείο της, υπήρξε το περασμένο Σάββατο ο ιδανικός τόπος για την παρουσίαση ενός βιβλίου που, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος έπος. 

Γιατί η «Αρχαιολογία - Πελοπόννησος» τρίτος κατά σειρά τόμος των εκδόσεων «Μέλισσα» δεν προβάλλει μόνον τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην περιοχή και την εποχή του Λίθου έως το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά αποτυπώνει και τα συμπεράσματα των πρόσφατων ερευνών συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αρχαιολογική - ιστορική βιβλιογραφία.

Στο αμφιθέατρο του μουσείου, «κρυμμένο» μέσα στη μεταλλική σφαίρα που αποτελεί βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του, συγκεντρώθηκαν για την παρουσίαση αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες ιστορικοί, επιστήμονες που εργάσθηκαν για το βιβλίο. 

Το φυσικό τοπίο, η μυθολογία, η αρχαιολογική και ιστορική τοπογραφία, θεοί και ήρωες, τοπωνύμια που συνδέονται με σημαντικές στιγμές της Ιστορίας, τα ιερά πανελλήνιας εμβέλειας που έδωσαν τους σημαντικότερους αγώνες του αρχαίου κόσμου, μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που κοσμούν σήμερα τα μουσεία, όλα αυτά περιλαμβάνονται στην έκδοση. Μία μικρή αναφορά τους επομένως μπόρεσαν να κάνουν οι ομιλητές.

Την αρχή έκανε ο διευθυντής των ανασκαφών Διρού κ. Γ. Α. Παπαθανασόπουλος που αναφέρθηκε στο παλαιολιθικό και νεολιθικό παρελθόν της Πελοποννήσου. 

Ακολούθησε ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Πετρόπουλος με αναφορά στη μυθολογία, τους ήρωες και τις πρώιμες λατρείες, για τις επιγραφές που μαρτυρούν την ιστορία της Πελοποννήσου μίλησε ο επιγραφικός κ. Αγγελος Ματθαίου, ενώ ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης στάθηκε στα σπουδαία ιερά της περιοχής. Τέλος μία γρήγορη περιδιάβαση στα κεφάλαια του βιβλίου έκανε ο επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης κ. Ανδρέας Βλαχόπουλος, επ. καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Και ανάμεσα στο ακροατήριο ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Χρίστος Ντούμας, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής κ. Μπίρης, ο επιγραφικός πρώην διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου κ. Χαράλαμπος Κριτζάς, οι αρχαιολόγοι κυρία Φωτεινή Ζαφειροπούλου και κ. Κωνσταντίνος Τσάκος

Η ξενάγηση στο Μουσείο, που ακολούθησε, από τον επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων κ. Λάζαρο Κολώνα προσέφερε στη συνέχεια μία ουσιαστική γνωριμία με το αρχαίο παρελθόν της Πάτρας και των γύρω περιοχών –  ο ίδιος ο κ. Κολώνας είναι ανασκαφέας της μυκηναϊκής Βούντενης με εκπληκτικά ευρήματα – με τα περίφημα ψηφιδωτά της Ρωμαϊκής εποχής να κλέβουν τις εντυπώσεις. 

Παρούσα η προϊσταμένη της ΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Ερωφίλη Κόλλια και φυσικά οι τρεις γενιές των εκδοτών Ραγιά από τη μητέρα την κυρία Ειρήνη Ραγιά που συνεχίζει με τις δύο κόρες της, την Αθηνά και την Αννυ το εκδοτικό έργο του ιδρυτή του οίκου Γιώργου Ραγιά, έως τα μικρά εγγόνια της. 

Αναδημοσιευσα Από Βημα