Βρήκαν αρχαίο πάπυρο που αναφέρεται στη «γυναίκα του Ιησού»,

29/5/16

 
Αντιδράσεις στον χριστιανικό κόσμο
 
Ένας μέχρι σήμερα άγνωστος πάπυρος, γραμμένος στα αρχαία κοπτικά, που περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...», παρουσιάστηκε χθες στη Ρώμη και ανήκει σε ιδιώτη που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.
 
Ο πάπυρος, που χρονολογείται τον 4ο αιώνα, έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας, και παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια του Χάρβαρντ, ιστορικό με ειδίκευση στην πρωτοχριστιανική περίοδο, Κάρεν Κινγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
«Η χριστιανική παράδοση εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν ανύπαντρος, ακόμα και αν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή», επισήμανε η Κινγκ.
 
«Αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μάς λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων για την σεξουαλικότητα και το γάμο, την εποχή εκείνη», τόνισε η καθηγήτρια.
 
Ο πάπυρος περιλαμβάνει έναν διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία και σύμφωνα με την Κινγκ πρέπει να είναι μετάφραση στα κοπτικά ενός ευαγγελίου που γράφτηκε στα ελληνικά τον 2ο μ.Χ αιώνα.
 
Στην επόμενη φράση, ο Ιησούς λέει ότι η γυναίκα αυτή μπορεί να γίνει μαθήτριά του.
 
Το 2003, ο συγγραφέας Νταν Μπράουν στο βιβλίο του «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι» αναφέρει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή, εξοργίζοντας τους Χριστιανούς.
 
Η Κάρεν Κινγκ επισήμανε πως το τμήμα παπύρου, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Κοπτικών Σπουδών, είναι η πρώτη απόδειξη ότι ορισμένοι Χριστιανοί στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος.
 
Ο Ρότζερ Μπάγκναλ, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πάπυρος, τον οποίο η Κινγκ ονομάζει «Το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού», είναι αυθεντικός.
 
Η καθηγήτρια έχει δείξει τον πάπυρο, με διαστάσεις 3,8 εκ. Χ 7,6 εκ., σε ειδικούς στην παπυρολογία και στην κοπτική γλώσσα, οι οποίοι έχουν αποφανθεί ότι κάτα πάσα πιθανότητα είναι αυθεντικός. Όμως, η ίδια τονίζει πως πρέπει να τον εξετάσουν περισσότεροι επιστήμονες.
 
Ο πάπυρος ανήκει σε ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος επικοινώνησε με την καθηγήτρια Κινγκ για να τον βοηθήσει να το μεταφράσει και να το αναλύσει. Ο ίδιος πιστεύει ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ή ίσως στη Συρία.
 
Η επιστήμονας επισήμανε πως «η χριστιανική παράδοση προέβαλε μόνο εκείνες της φωνές που ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το ευαγγέλιο αυτό δείχνει πως κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη».
 
Η ανάλυση του παπύρου από την Κάρεν Κινγκ θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ.
 
Αναδημοσιευσα Απο Νεα