«Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας» στο Ρέθυμνο,

2/5/16




ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,
• Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου γαστρονομίας που θα προβάλει τα τοπικά προϊόντα μέσα από τη λειτουργία ειδικής έκθεσης και την υλοποίηση εκδηλώσεων, μαγειρικών επιδείξεων και δράσεων γευσιγνωσίας και οινογνωσίας
27/02/2013 του Βαγγέλη Συνολάκη
Εντός του καλοκαιριού πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του «Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας» στο Ρέθυμνο, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό την καθιέρωση του νομού μας ως γαστρονομικού προορισμού.
Πρόκειται για ένα κέντρο που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρήτη - Κύπρος: Γαστρονομικός Τουριστικός Προορισμός» (ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ) και θα λειτουργήσει στην Αργυρούπολη του Δήμου Ρεθύμνου σε ένα νεοκλασικό δημοτικό κτίριο (κτίριο Μανουσάκη).
Η επιλογή του χώρου έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου για τις ανάγκες του έργου, την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών στην Αργυρούπολη λόγω της αρχαίας Λάππας και του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος που συνδέεται μέσω ενός επισκέψιμου δικτύου περιπατητικών διαδρομών (Διαδρομές Ε4).
Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου γαστρονομίας που θα προβάλει την Κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα μέσα από τη λειτουργία ειδικής έκθεσης και την υλοποίηση εκδηλώσεων, μαγειρικών επιδείξεων και δράσεων γευσιγνωσίας και οινογνωσίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 26.766,00 ευρώ και αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών) και την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία των διαγωνισμών και, μάλιστα, η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχει αναλάβει τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) κατά 80% και από εθνικούς πόρους κατά 20%, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του Δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος παραχώρησε στην Αντιπεριφέρεια το «κτίριο Μανουσάκη» έως το 2020.
Σύμφωνα με την υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που χειρίζεται το θέμα της υλοποίησης του «Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας», στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού, οι κτιριακές παρεμβάσεις και θα έχει προσληφθεί ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί εκεί, ενώ μετά τον Νοέμβριο του 2013, που λήγει η περίοδος υλοποίησης των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007- 2013», την ευθύνη για τη λειτουργία και τη διαχείριση του κέντρου θα έχει το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας».
Τι προβλέπεται να γίνει
Στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, προβλέπεται η ακόλουθη διαμόρφωση και δραστηριότητα:
Α. Κεντρική Είσοδος
Εξωτερικά της κεντρικής εισόδου του κέντρου θα τοποθετηθεί η ταμπέλα του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, στην οποία θα δίδονται και οι πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και το πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Β. Χώρος Υποδοχής - Reception
H υποδοχή θα είναι υπεύθυνη για:
• Την ενημέρωση επισκεπτών για τις δράσεις του κέντρου.
• Τον προγραμματισμό οργανωμένων επισκέψεων από τουριστικά-εκπαιδευτικά γκρουπ.
• Το συντονισμό και την υλοποίηση των δράσεων του κέντρου.
• Την ξενάγηση των επισκεπτών.
• Την παροχή πληροφοριών πάσης φύσεως σχετικά με την κρητική δίαιτα, τα τοπικά προϊόντα, τα πιστοποιημένα εστιατόρια, τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, τις παρεχόμενες υπηρεσίες γαστρονομικού τουρισμού και τις προσφερόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί της Κρήτης.
• Την οργάνωση των παραγγελιών για τον εφοδιασμό του κέντρου με τα απαιτούμενα τοπικά προϊόντα για την υλοποίηση των δράσεών του (οινογνωσίες, γευσιγνωσίες, μαγειρικές επιδείξεις).
• Την οργάνωση και παραλαβή των φυλλαδίων και εντύπων άλλων φορέων.
• Τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Γ. Info-Kiosk
Σε συνέχεια του χώρου υποδοχής θα τοποθετηθούν προθήκες για την τοποθέτηση διαφημιστικών φυλλαδίων.
Δ. Βιβλιοθήκη
Σε συνέχεια του info-kiosk θα υπάρχει βιβλιοθήκη με Ελληνική και Ξένη βιβλιογραφία, η οποία θα καλύπτει όλες τις πτυχές της Κρητικής γαστρονομίας.
Ε. Εκθετήριο Κέντρου
Η παρουσίαση των τοπικών προϊόντων θα γίνεται σε επτά θεματικές γωνιές σε συνέχεια της βιβλιοθήκης. Οι επτά θεματικές γωνιές θα είναι:
- Κρητική δίαιτα.
- Ελιά και ελαιόλαδο.
- Λαχανικά χόρτα όσπρια και φρούτα.
- Κρητικά βότανα.
- Δημητριακά και προϊόντα ζύμης (καλιτσούνια, πίτες, τραχανάς, κλπ.).
- Γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα ζωικής παραγωγής.
- Κρητικός αμπελώνας.
ΣΤ. Χώρος Μαγειρικών Επιδείξεων
Ο χώρος αυτός θα είναι κάτω από το επίπεδο του χώρου της υποδοχής (Reception). Εκεί θα γίνονται μαγειρικές επιδείξεις, παρουσιάσεις τοπικών συνταγών και πειραματισμοί με την χρήση τοπικών προϊόντων.
Z. Χώρος Οινογνωσίας - Γευσιγνωσίας - Κελάρι Κέντρου
Συνέχεια του χώρου μαγειρικής οργανώνεται ο χώρος γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Στον χώρο αυτό θα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες, συζητήσεις, προβολές ταινιών κλπ.
Τέλος, στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου η μελέτη προβλέπει να φυτευτούν κρητικά βότανα.
Στην εγκεκριμένη πρόταση του έργου «ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ», μεταξύ άλλων, αναφέρεται το εξής: «Η συνεργασία των εταίρων κρίθηκε σκόπιμη με στόχο την κοινή ανάπτυξη και προβολή της γαστρονομίας μέσα από δράσεις που θα κινηθούν σε συγκεκριμένους άξονες:
1. Ανάδειξη της γαστρονομίας σε κύριο στοιχείο του τουριστικού προϊόντος Κρήτης και Κύπρου.
2. Βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων τουριστικών και γαστρονομικών υπηρεσιών.
3. Ανάπτυξη του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού.
Το έργο θα κινηθεί σε συγκεκριμένα πεδία για την ανάπτυξη από κοινού δράσεων διασυνοριακού χαρακτήρα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός κοινού γαστρονομικού τουριστικού προορισμού «Κρήτη - Κύπρος».
Έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής παράδοσης και ταυτότητας, ως στοιχείο διαφοροποίησης της κυπριακής και κρητικής κουζίνας, από αυτή άλλων περιοχών, αξιοποιώντας την εμπειρία πετυχημένων γαστρονομικών προορισμών. Το έργο θα διασυνδέσει μεμονωμένες προσπάθειες με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας των δύο περιοχών στο γαστρονομικό τουρισμό».

Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα