Σχεδιάζεται πάρκο κυκλοφοριακής για το 1ο ΕΠΑΛ,

21/5/16




Μετά το κυκλοφοριακό πάρκο στα Αγγελιανά Μυλοποτάμου, που ήταν το πρώτο σε επίπεδο νομού που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου του χωριού, στην τελική ευθεία βρίσκονται τώρα και οι διαδικασίες για ένα δεύτερο, αυτή την φορά στην πόλη του Ρεθύμνου και ειδικότερα στον αύλειο χώρο του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου στα Περβόλια.

 της Ελπίδας Αριστείδου

Ο εκπαιδευτικός Ιάκωβος Διαμαντάκης είχε την ιδέα αυτή για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και προς όφελος των παιδιών ο μεγάλος αύλειος χώρος του σχολείου, που από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο στον οποίο οι μαθητές πρακτικά θα εξασκούνται σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη σωστή οδική συμπεριφορά και την κυκλοφοριακή αγωγή γενικότερα.
Ήδη, έχουν παραληφθεί από την υπηρεσία της ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Κρήτης 25 σήματα κυκλοφορίας και αναμένονται ακόμα οκτώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ειδικούς στύλους για να πλαισιώσουν το κυκλοφοριακό πάρκο. Μέσα από τα προγράμματα αγωγής υγείας που υλοποιούνται στο σχολείο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να κάνουν την θεωρία πράξη και να ακολουθούν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Το κυκλοφοριακό πάρκο στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον καθηγητή Ιάκωβος Διαμαντάκη, ο οποίος «τρέχει» τις διαδικασίες για την παραλαβή του απαραίτητου εξοπλισμού, ευελπιστώντας ότι αυτό θα αποτελέσει μια ακόμα προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμβάλλει μέσω του προγράμματος αυτού στην κυκλοφοριακή συνείδηση των μαθητών: «Μετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πάρκου στα Αγγελιανά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τον χώρο που έχουμε στο σχολείο μας, 1.300 περίπου τετραγωνικών μέτρων και μπαίνοντας σε προγράμματα αγωγής υγείας από πέρυσι, έγινε το μέτρημα του χώρου, ο σχεδιασμός και θα δημιουργήσουμε ένα κυκλοφοριακό πάρκο, πιστεύω το μεγαλύτερο σε σχολείο που υπάρχει. Απευθυνθήκαμε στον Δήμο και ήδη χθες πήραμε από την ΔΕΚΕ στο Ηράκλειο και ευχαριστούμε την περιφέρεια για αυτό, κάποια σήματα. Μας λείπονται μερικά ακόμα για να φτιάξουμε το πάρκο αμέσως μόλις ανοίξει το σχολείο .
Το κυκλοφοριακό πάρκο θα είναι μια μικρογραφία σχεδίου πόλεως με οικοδομικό τετράγωνο και δρόμους για να μπορέσουν τα παιδιά να εκπαιδευτούν σε αυτό, να συνηθίσουν σε πραγματικές συνθήκες για να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην μείωση τροχαίων ατυχημάτων. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής υγείας, δύο τμήματα με 22 μαθητές συμμετέχουν, οι οποίοι τώρα και τρία χρόνια εναλλάσσονται και θα μπορούν να εκπαιδεύονται στο πάρκο με κανονικές οδηγικές συνθήκες και υπό την επίβλεψη των ειδικών, ώστε να έχουμε την καλύτερη οδηγητική γνώση του αντικειμένου» ανέφερε ο κ. Διαμαντάκης.

Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα