Ο Θεός Να μας βοηθήσει έτσι που κάναμε την κοινωνία!

22/3/16


Η κοινωνία των ανθρώπων σε σχέση µε το Θεό και το συνάνθρωπο,
Στα πλαίσια των οµιλιών που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «Θέµος Κορνάρος», ο Ηγούµενος της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας Αρχιµανδρίτης Παρθένιος αναφέρθηκε στην «Κοινωνία των ανθρώπων και τη σχέση τους τόσο µε το συνάνθρωπο, όσο και µε το Θεό».
Η Εκκλησία µας δίνει µεγάλη βαρύτητα, στη σωστή επικοινωνία των ανθρώπων,
µεταξύ µας και µε το Θεό και δυστυχώς σήµερα βλέπουµε ότι υπάρχει µια κρίση, είπε στην αρχή της οµιλίας του ο π. Παρθένιος. Ο Χριστός µας, όταν ήθελε να συνοψίσει το κεντρικό νόηµα της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, είπε ότι πρέπει να αγαπούµε το Θεό µε όλη µας την καρδιά, µε όλη µας τη διάνοια, µε όλη την ισχύ µας, µε όλη τη δύναµη της ψυχής µας και τον πλησίον µας σαν τον εαυτό µας. Θα πρέπει δηλαδή να έχουµε σωστή επικοινωνία και σωστή σχέση και µε το συνάνθρωπό µας και µε το Θεό. Για να έχουµε όµως σωστή επικοινωνία µε το συνάνθρωπό µας, συνέχισε ο π. Παρθένιος, θα πρέπει να έχουµε και σωστή σχέση µε το Θεό. Και το βλέπουµε αυτό, από το γεγονός, ότι όσο ο άνθρωπος πλησιάζει το Θεό, όσο προσπαθεί να εφαρµόσει τις εντολές του Θεού, τότε η σχέση του µε το συνάνθρωπό του, γίνεται σωστότερη. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία µας και άνθρωποί της δίνουν µεγάλη σηµασία στο φιλανθρωπικό έργο.
Να αγαπούµε τους εχθρούς µας,
Επίσης η Εκκλησία µας, µας διδάσκει ότι πρέπει να αγαπάµε και να συµπεριφερόµαστε καλά όχι µόνο στους φίλους µας και στους δικούς µας ανθρώπους, αλλά ακόµα και στους εχθρούς µας. Ο χριστιανός θα πρέπει να συγχωρεί τους εχθρούς του, ένα µήνυµα που όταν διατυπώθηκε από τον Χριστό µας, δεν υπήρχε πουθενά. Ούτε στην παλαιά ∆ιαθήκη που επέτρεπε την ανταπόδοση σε ίσους όρους. Όµως ο Χριστός µας, µας έβαλε σαν αρχή να αγαπούµε τους εχθρούς µας και να τους συγχωρούµε. Για να έχουµε όµως σωστή επικοινωνία µε το συνάνθρωπό µας, θα πρέπει να συνδεόµαστε µε το Χριστό και να αντλούµε από Αυτόν χάρη και δύναµη.
Είµαστε ίδιο σώµα, Ο Χριστός µας διδάσκει επίσης ότι είµαστε µέλη του ίδιου σώµατος. Όπως σε ένα σώµα έχουµε διάφορα µέλη που το καθένα επιτελεί µια συγκεκριµένη εργασία, έτσι παρατηρούµε ότι κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσµατα. Ο Θεός έχει δώσει στον κάθε άνθρωπο τις δικές του χάρες, για να µπορεί η κοινωνία να δουλεύει αρµονικά, σαν ένας ζωντανός και σωστός οργανισµός. Άλλη δουλειά κάνουν τα χέρια, άλλη τα πόδια, άλλη το κεφάλι. Και για το λόγο αυτό δεν µπορεί να πει το ένα µέλος ότι δεν έχει ανάγκη το άλλο, καθώς αν τα χέρια θα πουν ότι δεν έχουν ανάγκη το κεφάλι, το σώµα θα πεθάνει. Έτσι, όλοι εµείς οι άνθρωποι είµαστε αλληλένδετοι σε ένα κοινό σώµα, σε ένα κοινό οργανισµό και όταν δουλεύουµε όλοι µαζί σωστά, µε οµόνοια, µε αγάπη, µε συναδελφοσύνη, βλέπουµε ότι η κοινωνία προοδεύει. Όταν όµως υπάρχει αντιδικία και εχθρότητα, όλη η κοινωνία νοσεί. Η κοινωνία των ανθρώπων σε σχέση µε το Θεό και το συνάνθρωπο Ι.Μ. Οδηγήτριας www.imodigitrias.gr Σελίδα: 2
Γάµος και οικογένεια και σύγχρονος άνθρωπος,
Στη συνέχεια της οµιλίας του αναφέρθηκε στο θέµα του γάµου και της οικογένειας, τονίζοντας, ότι σήµερα περνούν µια κρίση. Η οικογένεια και συγκεκριµένα ο γάµος είναι ένα από τα 7 µυστήρια της Εκκλησίας µας και ευλογείται. Το πρώτος θαύµα που έκανε ο Χριστός µας, το έκανε στο γάµο στην Κανά της Γαλιλαίας, κάνοντας το νερό κρασί. Στα παλιότερα χρόνια ο κόσµος συµµετείχε πιο ενεργά στους γάµους, αλλά κυρίως στο µυστήριο του γάµου. Σήµερα οι άνθρωποι έχουν αποξενωθεί. Ενώ συναντιόνται κατά χιλιάδες κάθε ηµέρα, ειδικά στις πόλεις, όλοι οµολογούν ότι υπάρχει µοναξιά. ∆εν υπάρχει επικοινωνία. Η επικοινωνία στα χωριά Αλλά µήπως και στο χωριό δεν υπάρχει µια κρίση σ’ αυτήν την επικοινωνία; Παραδοσιακά η επικοινωνία των ανθρώπων στα χωριά ήταν δεδοµένη, σήµερα όµως υπάρχει και εδώ µια κρίση. Βλέπουµε ότι υπάρχουν έχθρες, αντιζηλίες, φθόνοι, ο ένας να επιβουλεύεται τον άλλο και ο ένας να εχθρεύεται τον άλλο. Ενώ στα χωριά µένουµε λίγα άτοµα σήµερα και αντί να είµαστε ενωµένοι και να συµπαραστεκόµαστε ο ένας στα βάσανα του άλλου, κάνουµε το αντίθετο. Λες και θέλουµε να αυξήσουµε ο ένας τον πόνο του άλλου, λες και θέλουµε να πληγώσουµε ο ένας τον άλλο. ∆υστυχώς και αυτό είναι απόρροια της λανθασµένης πορείας που έχουµε πάρει.
Εµπορευµατοποίηση,
Σήµερα, είπε σε άλλο σηµείο της οµιλίας του, στη ζωή µας έχει µπει η εµπορευµατοποίηση των σχέσεων, αλλά ακόµα και των ποιων ιερών µας σχέσεων. Οι γάµοι, οι βαπτίσεις, εµπορευµατοποιούνται. Εκεί θα πρέπει να δούµε τη βαθύτερη επιστροφή στη µυστηριακή ζωή. Να µην αγνοούµε το πνευµατικό µέρος αυτών. Ο γάµος δεν είναι µόνο πως θα κάνουµε ένα τραπέζι και πως θα περιποιηθούµε τους ξένους και τους καλεσµένους µας. Το κεντρικό σηµείο του γάµου είναι το µυστήριο. ∆υο άνθρωποι θα ενωθούν, θα κάµουν την οικογένεια και µε την ευλογία του Θεού, θα αγωνιστούνε και θα κρατήσουν µια σωστή επικοινωνία µεταξύ τους και θα κάµουν µια σωστή οικογένεια. Να αντιµετωπίσουν όλους τους πειρασµούς, όλα τα βάσανα που θα έχουν στη ζωή. Και το βασικό σηµείο είναι να πάρουν τη χάρη του Θεού, να πάρουν την ευλογία του Θεού, για το καινούργιο ξεκίνηµα της ζωής τους. Χρειάζεται και το υλικό µέρος. Θα πρέπει να προσφέρουµε ένα τραπέζι στους καλεσµένους, να ευφρανθούν όλοι µαζί. Μετά την πνευµατική χαρά, να νοιώσουµε και την ευωχία µε ένα καλό τραπέζι και ότι άλλο µπορούµε να προσφέρουµε στο γάµο. Η ουσία είναι το µυστήριο.
Η βάπτιση,
Το ίδιο συµβαίνει και µε τη βάφτιση. Όταν είναι να γίνει µια βάφτιση, δεν έχει σηµασία τι ρούχα θα πάρουµε, τι δώρα θα πάρουµε, τι τραπέζι θα κάνουµε στους καλεσµένους µας. Αυτά είναι τα δευτερεύοντα. Το πρώτο και βασικό είναι να γίνει η βάπτιση, να γίνει το µυστήριο, που ένας νέος άνθρωπος αναγεννάτε. Με το µυστήριο του βαπτίσµατος ο άνθρωπος ενδύεται το Χριστό και γίνεται χριστιανός και µπαίνει στο σώµα της Εκκλησίας. Η κοινωνία των ανθρώπων σε σχέση µε το Θεό και το συνάνθρωπο Ι.Μ. Οδηγήτριας www.imodigitrias.gr Σελίδα: 3 Και εδώ χρειάζεται το υλικό µέρος, αφού ο άνθρωπος είναι και πνεύµα και ύλη. Χρειαζόµαστε και το σώµα και το πνεύµα.
Επικοινωνία,
Για να µπορέσει ο σηµερινός άνθρωπος να αποκτήσει σωστή επικοινωνία πρέπει να έχει επικοινωνία µε τον εαυτό του, µε το Θεό και το συνάνθρωπο. Είναι τριπλή η πορεία της σωστής επικοινωνίας του ανθρώπου. Πρώτα - πρώτα θα πρέπει να έχουµε επίγνωση του εαυτού µας. Αν δεν έχουµε αυτοέλεγχο, να βλέπουµε τις αδυναµίες µας, τα σφάλµατά µας, δεν θα µπορέσουµε να καταλάβουµε τη στάση των άλλων ανθρώπων. Ο κάθε άνθρωπος, έχει διάφορα ψυχικά τραύµατα, διάφορες αδυναµίες, διάφορα πάθη, τα οποία εκδηλώνονται µέσα από τις κοινωνικές µας σχέσεις, µέσα στη ζωή µας, καθηµερινά. Τα πάθη Τα πάθη αυτά θεραπεύονται µέσα στο σώµα της κοινωνίας, µέσα στο σώµα της Εκκλησίας. Για να θεραπεύσουµε τα πάθη µας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσουµε τα πάθη µας και να ζητήσουµε τη βοήθεια του Θεού. Με το συνάνθρωπό µας, όταν υπάρχει αγάπη και οµόνοια, υπάρχει και µια σωστή πορεία θεραπείας. Τα πάθη, όσο τα εξάπτουµε, δηµιουργούµε µεγαλύτερα τραύµατα και πληγές στην ψυχή µας. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία µας έχει θεσπίσει τα µυστήρια που θεραπεύουν τις αδυναµίες και τα πάθη µας.
Η Θεία Κοινωνία,
Εκτός από το µυστήριο του γάµου και της βάπτισης, έχουµε και το µυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Η Θεία Κοινωνία είναι βασικά στο επίκεντρο της Θείας Λειτουργίας και γίνεται κάθε Κυριακή που εκκλησιαζόµαστε. Λέγεται «Θεία Κοινωνία» γιατί επι-κοινωνούµε µε το Θεό. Και εφόσον επικοινωνούµε µε το Θεό, επικοινωνούµε σωστά και µε τους συνανθρώπους µας. Εφόσον είµαστε µέλη της κοινωνίας του Χριστού, νοιώθουµε και µεταξύ µας συναδελφωµένοι και µέλη τους ίδιου σώµατος. Ο εκκλησιασµός Η Εκκλησία θεωρείται θεολογικά ένα σώµα. Το Σώµα του Χριστού και εµείς γινόµαστε µέλη, όταν βαπτιζόµαστε και συµµετέχουµε στα µυστήρια της Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία του Θεού έχει δώσει βαρύτητα στον εκκλησιασµό. Η Κυριακή είναι ηµέρα Κυρίου. Έχει καθιερωθεί ο εκκλησιασµός όλων των χριστιανών. Για να µπορούµε να επικοινωνούµε µεταξύ µας, για να µπορούµε από κοινού να λατρεύουµε το Θεό. Να ευχαριστήσουµε το Θεό για τα αγαθό που µας δίδει, να Τον ζητήσουµε τη βοήθειά Του, να Τον δοξολογήσουµε, βλέποντας την άπειρη αγάπη Του και την φιλανθρωπία που έχει. Η κοινωνία των ανθρώπων σε σχέση µε το Θεό και το συνάνθρωπο Ι.Μ. Οδηγήτριας www.imodigitrias.gr Σελίδα: 4
Η Σοφία του Θεού,
Όσο η επιστήµη προχωρά και εξερευνεί τη φύση, ανακαλύπτουµε τη Σοφία Του ∆ηµιουργού. Βλέπουµε το βάθος της Σοφίας και της Φιλανθρωπίας Του ∆ηµιουργού. Αν δούµε τον ήλιο που µας φωτίζει, που στέλνει τις ακτίνες του και ζεσταίνει τον κόσµο και χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ζωή στον κόσµο, θα δούµε ότι µέσα του γίνονται πυρηνικές αντιδράσεις και φεύγει το φως. Αλλά επειδή φεύγουν ακτινοβολίες καρκινογόνες, ο Θεός έχει φτιάξει γύρω από τη γη ένα στρώµα µε όζον, για να συγκρατεί και να απορροφά τις ακτινοβολίες αυτές, που είναι καρκινογόνες. Βλέπουµε λοιπόν πως έχει φτιάξει τον ήλιο, αλλά και τις εποχές και όλη τη φύση που διαλαλεί τη Σοφία του Θεού. Ο ψαλµός του ∆αβίδ «Ως εµεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία επιοίησας…», είναι χαρακτηριστικός…
Να δοξολογούµε το Θεό,
Βλέποντας όλα γύρω µας, θα πρέπει να δοξολογούµε το Θεό και να τον ευχαριστούµε, διότι ο Θεός έκανε τον άνθρωπο βασιλιά, όλης της δηµιουργίας Του. Εκτός απ’ όλα αυτά ήρθε ο ίδιος ο Χριστός και θυσιάστηκε και προσέφερε το Σώµα και το Αίµα Του, για να µας θεραπεύσει και να µας εξαγοράσει τις αµαρτίες µας, για να µας δώσει την σωτηρία, αφού προ Χριστού ο άνθρωπος µε την παρακοή των πρωτοπλάστων, είχε χάσει τον Παράδεισο. Ο Χριστός µε τη σταυρική Του θυσία, µας δίνει τη δυνατότητα να ξαναβρούµε τη σωτηρία µας. Θεός - Πατέρας Όταν νοιώσουµε ότι ο Θεός, είναι αυτός που µας φροντίζει, είναι ο Πατέρας µας και η Παναγία η µητέρα µας και οι Άγιοι οι αδελφοί µας, που µας βοηθάνε διαρκώς, τότε και το άγχος θα µειωθεί πάρα πολύ και θα αποκτήσουµε την γαλήνη και την ηρεµία και θα νιώσουµε την αγάπη του Θεού. Έτσι και εµείς, πληµµυρισµένη η καρδιά µας από αγάπη, µπορούµε να δώσουµε και στον συνάνθρωπό µας την αγάπη, τη συγχώρηση και την αδελφότητα. Αν νοιώσουµε ότι όλοι είµαστε παιδιά του ίδιου πατέρα, ότι είµαστε αδέλφια µεταξύ µας, τότε αντιµετωπίζουµε καλύτερα τις κρίσιµες καταστάσεις, τα προβλήµατα και τους ανταγωνισµούς που υπάρχουν στην κοινωνία.
Η Υπακοή,
Για να λειτουργήσει σωστά ένα µηχάνηµα, θα πρέπει να έχει κάποια εξαρτήµατα. Για να λειτουργήσουµε και εµείς σωστά, και στην κοινωνία µέσα και απέναντι στο Θεό, θα πρέπει να έχουµε κάποιες αρετές. Η πρώτη αρετή, που βλέπουµε και από την Αγία Γραφή είναι η «Υπακοή». Ο Θεός έδωσε στους πρωτόπλαστους όλο τον παράδεισο, αλλά τους έβαλε µια εντολή, για να δοκιµαστεί η υπακοή στο Θεό. Τους είπε, απ’ αυτό το δέντρο δεν θα φάτε καρπό, αλλά δυστυχώς οι πρωτόπλαστοι παράκουσαν το Θεό. Και εµείς δυστυχώς παρακούµε πολύ εύκολα. Χωρίς την υπακοή δεν θα µπορέσουµε να λειτουργήσουµε όλοι σωστά σαν ένας οργανισµός. Η κοινωνία των ανθρώπων σε σχέση µε το Θεό και το συνάνθρωπο Ι.Μ. Οδηγήτριας www.imodigitrias.gr Σελίδα: 5
Ταπεινοφροσύνη,
Αλλά για να µπορέσουµε να έχουµε υπακοή, θα πρέπει να έχουµε και ταπεινοφροσύνη. Η µια εξαρτάται από την άλλη. Η ταπεινοφροσύνη είναι µια σηµαντική αρετή. Ο Χριστός µας είπε: «Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινό εαυτόν υψωθήσεται». Ο Χριστός είπε δηλαδή, ότι όποιος υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί. Και το βλέπουµε ότι όποιος φέρεται αλαζονικά στους άλλους και αντιπαθής γίνεται και οπωσδήποτε κάποια στιγµή συντρίβεται, διότι ανεβαίνοντας σε κάποιο ύψος χωρίς να έχει τα θεµέλια πέφτει. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα άτοµα του πλούτου που ανέβηκαν µε αλαζονεία και στο τέλος συντρίφτηκαν. Η περηφάνια είναι το πρώτο κακό στον κόσµο, αφού από αυτήν ξεκίνησαν όλα τα κακά. Γνωρίζουµε ότι η υπερηφάνεια του Εωσφόρου, έφερε την πρώτη πνευµατική πτώση.
Αυτοέλεγχος,
Μια άλλη αρετή που χρειάζεται στον άνθρωπο είναι ο αυτοέλεγχος. Οι αρχαίοι σοφοί έλεγαν να ελέγχουµε καθηµερινά τον εαυτό µας. Τι έπρεπε να κάνουµε και δεν κάναµε, τι λάθη έχουµε κάνει για να τα διορθώσουµε. Αυτό µας διδάσκει και η Εκκλησία µε το µυστήριο της µετανοίας και της εξοµολογήσεως. Μας λέει το Ευαγγέλιο ότι ουδείς άνθρωπος είναι τέλειος και αναµάρτητος. Όλοι κάνουµε σφάλµατα. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία µας µάς αποδέχεται µε τα σφάλµατά µας και ο Θεός µας δίδει συγχώρηση, αλλά και µας ζητάει και εµείς να συγχωρούµε τους άλλους. Για το λόγο αυτό έχει θεσπίσει το µυστήριο της µετανοίας και της εξοµολογήσεως, που µας θεραπεύει, µας διώχνει τις ενοχές, µας διαγράφει τα σφάλµατά µας και µας ανοίγει µια καινούργια σελίδα, µια καινούργια πορεία.
Η Προσευχή,
Η προσευχή επίσης βοηθά τον άνθρωπο να επικοινωνεί καλύτερα και µε τον συνάνθρωπό του και µε το Θεό. Είναι ένα πολύ σηµαντικό κεφάλαιο στην Εκκλησία. Ο Χριστός µας πολλές φορές προσευχήθηκε για τους άλλους και είναι γνωστή η προσευχή Του, λίγο πριν τη Σταύρωση, στη Γεσθηµανή, που µας έδωσε και το υπόδειγµα της προσευχής που πρέπει να κάνουµε. Το «Πάτερ Υµών» που ξέρουµε όλοι µας. Με αυτό µας ζητάει να δοξάζουµε πρώτα το Θεό και µετά να ζητάµε αυτό που θέλουµε. Η προσευχή δεν είναι να ζητάµε µόνο από το Θεό, αλλά το πρωταρχικό είναι να τον δοξάζουµε και να τον ευχαριστούµε. ∆ιότι η αγνωµοσύνη και η αχαριστία είναι πολύ κακό πράγµα. Η Εκκλησία µας έχει καθιερώσει διάφορες προσευχές. Η πρωινή προσευχή, το απόδειπνο για το βράδυ, η παράκληση της Παναγίας για µια δύσκολη στιγµή. Κάνοντας προσευχή ο άνθρωπος νιώθει να µιλάει προσωπικά µε το Θεό, νιώθει το Χριστό να έρχεται κοντά στην ψυχή και στην καρδιά του. Η κοινωνία των ανθρώπων σε σχέση µε το Θεό και το συνάνθρωπο Ι.Μ. Οδηγήτριας www.imodigitrias.gr Σελίδα: 6
Η Αγάπη,
Μια άλλη αρετή είναι η αγάπη. Μας τονίζει ο Χριστός σε όλο το Ευαγγέλιο ότι «Ο Θεός αγάπη εστί». Η αγάπη διακρίνεται σε διάφορα στάδια και κατηγορίες. Υπάρχει η αγάπη η συγγενική, η αγάπη της σαρκός, που εύκολα µετατρέπεται σε εχθρότητα. Σ’ αυτό που θα πρέπει να δώσουµε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η πνευµατική αγάπη. Η αγάπη εκδηλώνεται και µε τους λογισµούς και µε τα έργα µας. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία µας έδωσε βάρος στα έργα της αγάπης και της αγαθοεργίας. Για να µπορέσουµε όµως να κάνουµε σωστά έργα θα πρέπει να ξεκινήσουµε από την πνευµατική αγάπη. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αντιµετωπίζει µε σωστούς λογισµούς τον συνάνθρωπό του. Από το λογισµό ξεκινάει και το καλό και το κακό. Εάν τα έργα µας ξεκινήσουν µε καλούς λογισµούς, τότε θα πάρουν και σωστή κατεύθυνση. Κάνοντας µια καλή σκέψη, εκφράζουµε την αρχή του καλού.#
Αρχιµανδρίτης Παρθένιος Ηγούµενος Ι. Μ. Ο∆ΗΓΗΤΡΙΑΣ