τέχνη της ζωής,

18/3/16

ΔΩΣΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ…
Οι μεγαλύτερες διάνοιες στον κόσμο, όπως ο Έντισον, ο Σόλκ και η Κιουρί, δεν εργάζονταν απλώς για να κερδίσουν χρήματα και να πλουτίσουν. Ο σκοπός της εργασίας τους ήταν να εμπλουτίσουν τις ζωές των συνανθρώπων τους και αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία που τους καθοδηγούσε. Μερικές φορές αυτή τους η επιθυμία γινόταν σχεδόν έμμονη ιδέα, αφού τους απορροφούσε ολοκληρωτικά. Όλοι τους χρησιμοποιούσαν ατέλειωτη έμπνευση για να δημιουργήσουν έργα που μείνανε στην ιστορία. Και εδώ τίθεται ένα από τα μεγάλα ερωτήματα: Σηκώνεσαι από το κρεββάτι σου όλο ενέργεια το πρωί ή κουκουλώνεσαι πιο πολύ κάτω από το σκέπασμα, μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι; Στην περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, καλό θα ήταν να ψάξει κανείς την βαθύτερη αιτία. Μια καλή πρόταση είναι η μελέτη της αυτοβιογραφίας του ινδάλματός σου, το διάβασμα ενός βιβλίου αυτοβοήθειας, η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου από έναν ομιλητή που θαυμάζεις, έτσι ώστε να σου δωθούν κίνητρα και έμπνευση.
Και εδώ έρχεται να δέσει το θέμα της δουλειάς. Ένα από τα σπουδαιότερα μυστικά μιας ευτυχισμένης ζωής είναι να αγαπάς την εργασία σου. Η δημιουργικότητα σχετίζεται με το πόσο αφιερωμένος είσαι σε αυτό που κάνεις, οτιδήποτε και αν είναι αυτό. Δεν υπάρχουν καλές ή κακές δουλειές, σύμφωνα με τα κοινωνικά δεδομένα. Ο καθένας προσφέρει όπως μπορεί και με το λιθαράκι που βάζει, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, μπορεί να κάνει καλύτερη την ζωή των συνανθρώπων του. Το σημαντικό είναι να έχει πάθος με την δουλειά σου και αν δεν το νιώθεις αυτό, σημαίνει πως πρέπει να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις. Εάν ασχολείσαι με κάτι που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, και σου προσφέρει την απαραίτητη ανταμοιβή, τότε το ηθικό και η ψυχολογία σου θα είναι τόσο ανεβασμένη που θα είναι καλύτερα και απ΄ ότι θα έκανες διακοπές. Δύσκολο στις μέρες μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αλλά ακόμα και έτσι, ποτέ δεν είναι αργά να προσπαθήσουμε για το καλύτερο!
«Αυτός που κατέχει καλά την τέχνη της ζωής δεν βλέπει παρά ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στη δουλειά του και το παιχνίδι του, στην εργασία του και τον ελεύθερο χρόνο του, στο νου και το σώμα του, στην εκπαίδευση του και την ανάπαυση του, στη ζωή του και τη θρησκεία του. Μόλις και μετά βίας τα διακρίνει. Απλώς κυνηγά το όραμα της τελειότητας σε οτιδήποτε κάνει, αφήνοντας τους άλλους να αποφασίσουν αν εργάζεται ή αν παίζει. Εκείνος ξέρει ότι κάθε φορά κάνει και τα δύο συγχρόνως.»
James Michener
Πρόταση έκπληξη: Ακόμα και αν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις βιώσει στιγμές πίεσης και άγχους. Αυτό οδηγεί στο να γυρνάς στο σπίτι μερικές φορές κουράσμενος, ανόρεχτος και σκυθρωπός. Σαν αποτέλεσμα έχει να κατευθύνεσαι αμέσως στον καναπέ αμίλητος και να ανοίγεις την τηλεόραση ή το κομπιούτερ. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και την οικογένεια σου. Κι όμως υπάρχει λύση και είναι απλή. Πριν μπείς στο σπίτι σου, δώσε στον εαυτό σου 10 λεπτά για να αποσυμπιεστεί. Το πως γίνεται αυτό είναι εύκολο και μπορεί να σε αναζωογονήσει άμεσα. Αρκεί να μείνεις για λίγο στο αυτοκίνητο, να σκεφτείς π.χ. τι θέλεις να κάνεις με την οικογένεια σου ή πως να συνεχίσεις την μέρα σου, να ακούσεις κάποιο από τα αγαπημένα σου μουσικά κομμάτια, να κάνεις μια γρήγορη βόλτα στο τετράγωνο της γειτονιάς ή ακόμα και μια βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων. Αυτό που μετράει όταν μπαίνεις στο σπίτι, είναι οι δικοί σου άνθρωποι να βλέπουν το άτομο που αγαπούν να είσαι…
Aναδημοσιευση από www.seizetheday4u.wordpress.com