Η ακτινοβολία από την έκλαμψη.

18/12/23

 Κύκλος των ηλιακών κηλίδων - Ο τρέχον ηλιακός κύκλος 25


Ο τρέχον ηλιακός κύκλος 25, ξεκίνησε το 2019 και αναμένεται να φθάσει στην κορύφωσή του μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024.


Η ηλιακή δραστηριότητα ακολουθεί έναν 11ετή κύκλο και σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) ο τρέχων κύκλος, γνωστός ως ηλιακός κύκλος 25, ξεκίνησε το 2019 και αναμένεται να φθάσει στην κορύφωσή του μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024.


Περίπου κάθε 11 χρόνια, ο ήλιος περνάει αυτό που είναι γνωστό ως “ηλιακό μέγιστο”, όταν πολλές παράξενες σκοτεινές κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνειά του.


Αυτές οι “ηλιακές κηλίδες” προκαλούνται από μαζικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου μας. Εκτοξεύουν επίσης βίαιες εκρήξεις ενέργειας προς τη Γη, προκαλώντας “ηλιακές καταιγίδες” που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ζημιές σε δορυφόρους και να διαταράξουν το διαδίκτυο.

Η πρόοδος του ηλιακού κύκλου 25 φαίνεται στο γράφημα από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2023.

Η ηλιακή κηλίδα 3514 εξερράγη στις 14 Δεκεμβρίου, παράγοντας μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κλάσης X2.8. Αυτή είναι η ισχυρότερη έκρηξη του Ηλιακού Κύκλου 25 (μέχρι στιγμής) και η πιο ισχυρή έκρηξη που έχει προκαλέσει ο ήλιος από τις μεγάλες καταιγίδες του Σεπτεμβρίου 2017. Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA κατέγραψε την ακραία υπεριώδη λάμψη.


Η ακτινοβολία από την έκλαμψη έχει προκαλέσει βαθύ μπλακ άουτ βραχέων κυμάτων στην Αμερική. Οι χειριστές ραδιοφώνου Ham μπορεί να έχουν παρατηρήσει απώλεια σήματος σε όλες τις συχνότητες κάτω από 30 MHz για περισσότερα από 30 λεπτά μετά την έκρηξη.


 Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά και να διαταράξουν δορυφορικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης.