Πόσο κακό πράγμα είναι η δόλια συμπεριφορά,

1/4/24

 ....*Κάθε ψέμα, ό,τι λογής κι αν είναι, με όποιο τρόπο κι αν λέγεται, είναι κακό και ολέ­θριο.*

〰 〰 〰

 Το ψέμα δεν πρέπει να το φέρνουν στο στόμα τους οι Χριστιανοί, διότι τους γίνεται εύκολα κακή συνήθεια, όπως λέει ο σοφός Σειράχ:

 «Απόφευγε να λες οποιοδήποτε ψέμα, γιατί αυτή η συνήθεια δεν βγάζει σε καλό»(Σοφ. Σειρ. 7,13). 

Και σε άλλο σημείο λέει ο ίδιος ο Σειράχ, ότι 

«ο κλέφτης είναι προτιμότερος από τον επαγγελματία ψεύτη, αλλά και οι δυό βαδίζουν στην καταστροφή και στην απώλεια»(Σοφ. Σειρ. 20,25).

*Αν έχει έτσι το πράγμα, πόσο πρέπει να προσέχουν οι Χριστιανοί, ώστε να μη λένε ψέ­ματα, με σκοπό να ξεγελάσουν τον αδελφό τους* με δόλο και κακία, όπως το κάνουν συ­νήθως οι διάφοροι επιστήμονες, οι τεχνίτες και οι επαγγελματίες; 

*Φοβηθείτε λοιπόν τον Θεό και πάψετε να χρησιμοποιείτε το ψέμα στις σχέσεις σας με τους συνανθρώπους σας,* διότι ο Θεός επιτρέπει να αφανίζονται όσοι λένε ψέματα, όπως μας το λέει και ο προφήτης Δαβίδ:

 «Θα επι­τρέψεις να εξολοθρευθούν όσοι λένε ψέμα­τα» (Ψαλμ. 5,6).

*Πράγματι, ο Θεός παραχωρεί να πέσουν σε μεγάλα δεινά και σε διάφορες δυστυχίες όσοι ψεύδονται*.  Όσοι λένε ψέματα στις επαγγελματικές τους συναλλαγές, φέρνουν τον διάβολο μέσα στην εργασία τους. 

Στην εργασία όμως και στο επάγγελμα, από το οποίο αποδιώκεται ο Θεός και διαφεντεύει ο διάβολος, τί ευλογία ή τί καλό μπορεί να ακολουθήσει; Οπωσδήποτε κανένα. Και όχι μόνο δεν μπορεί να επέλθει εκεί κανένα καλό, αλλά κατάρα και δυ­στυχία και κάθε μορφή κακού θα επικρατήσει.

Έπειτα συλλογιστείτε και τούτο: *🔸Αν μια φορά φανείτε ψεύτες στις συναλλαγές σας, μετά, και αλήθεια να λέτε, κανείς πια δεν θα σας πιστεύει.

Πόσο κακό πράγμα είναι η δόλια συμπεριφορά και ότι δεν είναι σωστό διάφοροι επαγγελματίες να χρησιμοποιούν το δόλο στις συναλλαγές τους, διότι η δολιότητα είναι μισητή στον Θεό.

Προσέχετε, αδελφοί μου, να μη μεταχειρίζεστε το δόλο στις εργασίες σας και στις τέ­χνες σας, γιατί ο Θεός αποστρέφεται και απεχθάνεται τον δόλιο άνθρωπο, κατά τον Δαβίδ, ο οποίος λέει:

 «Όλους τους ψεύτες, Κύριε, τους εξόντωσες· αιμοχαρείς και ύπουλους ο Κύριος τους απεχθάνεται » (Ψαλμ. 5,7).


*Αγίου Νικοδήμου, Χρηστοήθεια, σ. 150 κ. εξ. αποσπάσματα.