Κουβεντιάζοντας με τον Γέροντα Πάισιο,

4/8/24

 Αγίου Παισιου


Γέροντα, διάβασα κάπου ότι οι Άγιοι την ημέ­ρα της μνήμης τους δίνουν δώρα σε όσους τους επικαλούνται. Έτσι είναι;

- Ναι, κερνούν πνευματικά κανταΐφια! Άμα γλυκαίνουμε τους Αγίους με την ζωή μας, μας κερνούν γλυκά πνευματικά.

– Γέροντα, πώς θα αγαπήσω έναν Άγιο;

– Ποιόν Άγιο θέλεις να αγαπήσης;

– Τους Αγίους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα.

– Εσύ να κάνης ευχή για μένα στους Αγίους Θεοπάτορες να με βοηθούν, κι εγώ θα εύχωμαι να τους αγαπήσης. Εάν μπορής, να διαβάζης κάθε μέρα το Συναξάρι του Αγίου που γιορτάζει, για να συνδέεσαι με όλους τους Αγίους.

Η μελέτη του βίου του Αγίου της ημέρας, και γενικά των Συναξαρίων, πολύ βοηθάει, γιατί θερμαίνεται η ψυχή και παρακινείται να μιμηθή τους Αγίους. Αφήνει τότε ο άνθρωπος στην άκρη κάθε είδος κακομοιριάς και προχωρεί με λεβεντιά. Τα Συναξάρια βοηθούν στην ανδρεία την ψυχική, ακόμη και στο μαρτύριο.

– Πώς συμβαίνει, Γέροντα, Άγιοι που έχουν το ίδιο όνομα να έχουν και το ίδιο μαρτύριο;

– Εσένα πώς σε λένε;

– Μαρία.

Αγία Μαρία υπάρχει;

– Η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, Γέροντα.

– Η Αγία Μαρία μαρτύριο δεν έχει· οπότε το γλυτώνεις. Έχει όμως άσκηση· να την μιμηθής στην άσκηση, για να έχετε… το ίδιο Συναξάρι! Ευλογημένη, οι Άγιοι αυτοί προσπάθησαν να μιμηθούν τον Άγιό τους, που τον είχαν σε ευλάβεια.

– Γέροντα, πώς αποκτάει κανείς φιλία με έναν Άγιο;

– Πρέπει να συγγενέψη με τον Άγιο. «Τιμή Αγίου, μί­μησις Αγίου» λέει ο Μέγας Βασίλειος…

Εγώ, τώρα εσχάτως, έχω τεμπελιάσει και ζώ με ελεημοσύνες των Αγίων, που τους ζητώ συνέχεια σαν ζητιάνος, όπως και από όλους ζητώ να προσεύχωνται για μένα. Οι Άγιοι με την πολλή τους αγάπη μου προσφέρουν από τον ουράνιο άρτο και από το παραδεισένιο μέλι…

Γέροντα, μερικοί αμφιβάλλουν για την ευωδία των ιερών Λειψάνων.

– Η λογική φταίει. Τα Λείψανα των Αγίων έχουν Χάρη Θεού. Χειμώνα καιρό ο τόπος κοντά στην «Παναγούδα» ευωδιάζει. Και στα Κατουνάκια που ήμουν, κοντά στον «Άγιο Βασίλειο», ευωδίαζε ο τόπος σε ένα σημείο. Δεν υπάρχει πια Κελλί εκεί· μόνον κάτι πέτρες. Πόσα άγια Λείψανα θα βρίσκωνται και σ’ εκείνο το μέρος! Και ποιός ξέρει πότε ο Θεός θα τα παρουσιάση!


Μιχάλης Αντωνιάδης