ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, Τρισάγια ή Μνημόσυνα,

8/7/24

 Πολλοί χριστιανοί, όταν πρόκειται να τελέσουν Μνημόσυνο τεσσαρακονθήμερο ή ετήσιο για προσφιλή τους πρόσωπα, επιθυμούν να τελεσθεί «ιδιαίτερο», δηλαδή μόνο του, χωριστά από τα υπόλοιπα μνημόσυνα που ενδεχομένως θα υπάρχουν την ίδια ημέρα. Σε διαφορετική δηλαδή ώρα. Το ίδιο συμβαίνει αρκετές φορές και κατά τα Ψυχοσάββατα. Δηλαδή επιθυμούν να τελέσουν «ιδιαίτερα» Τρισάγια ή Μνημόσυνα στους Ιερούς Ναούς. Νομίζουν, ότι έτσι προσφέρουν κάτι παραπάνω στους κεκοιμημένους τους. 

Αυτό βέβαια είναι εντελώς αθεολόγητο και χρήζει προσοχής.

Τα Μνημόσυνα και τα Τρισάγια είναι προσευχή προς τον Δημιουργό μας Θεό, κατά τα οποία Τον παρακαλούμε να δώσει το έλεός Του και να αναπαύσει τις ψυχές των συνανθρώπων μας. Η Χάρις την οποία λαμβάνει η ψυχή του κεκοιμημένου μας δεν μειώνεται αν διαβαστούν μαζί και άλλα ονόματα. Διότι η Χάρις δεν έχει ποσότητα η οποία διαιρείται σε όσα ονόματα διαβαστούν. Δηλαδή, δεν ισχύει ότι, αν διαβάσουμε ένα όνομα θα πάρει όλη τη Χάρη, ενώ αν διαβάσουμε δύο ονόματα θα πάρει το καθένα από μισή ή αν διαβάσουμε τρία θα πάρει το καθένα από το ένα τρίτο. Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι αστείο. 

Η Χάρις του Θεού είναι άπειρος και ταυτόχρονα δίνεται πλούσια σε όσους τη ζητούν. Ο Θεός δεν είναι υπολογιστής που μπλοκάρει αν κάνουμε ταυτόχρονα πολλές εργασίες. Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε, αφού πάει το τρένο, ας γεμίσει με επιβάτες. Δηλαδή αφού τελούμε Μνημόσυνο (προσευχή στον Θεό), ας γράψουμε και άλλα ονόματα στο χαρτί. 

Επ’ ευκαιρία να θίξουμε ακόμα ένα θέμα. Πολλοί χριστιανοί υπερβάλλουν στους στολισμούς με άνθη των Κηδειών και Μνημοσύνων ή δημιουργούν μνήματα πολυτελή, με πανάκριβα μάρμαρα ή γρανίτες. Έτσι νομίζουν ότι τιμούν τους κεκοιμημένους. Οι κεκοιμημένοι όμως δεν ωφελούνται διόλου από τέτοιες μάταιες και ψεύτικες προσφορές. 

Είτε γίνονται είτε δεν γίνονται είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν αλλάζει κάτι για τις ψυχές. Οι ψυχές αναπαύονται, ωφελούνται και χαίρονται από μερικές απλές καρδιακές πράξεις.

Από τη μνημόνευση των ονομάτων στη Θεία Λειτουργία και τα Σαρανταλείτουργα, από την τέλεση Μνημοσύνων και Τρισαγίων, από την προσευχή με το κομποσχοίνι, από τις ελεημοσύνες. 

Συμβαίνει πολλές φορές, να έχουν ενοχές οι ζώντες οικείοι για την ανεπαρκή τους προσφορά, βοήθεια και στήριξη όταν ήταν εν ζωή οι άνθρωποί τους, και προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ενοχές και τις τύψεις με την κοσμική πολυτέλεια στις τελετές και τους τάφους. Από τις τύψεις όμως και τις ενοχές θα μας απαλλάξουν για πάντα μόνο οι πνευματικές και καρδιακές προσφορές. 

-Θεία Λειτουργία 

-Σαρανταλείτουργο 

-Μνημόσυνο

-Τρισάγιο

-Προσευχή

-Ελεημοσύνη

Τέλος, ένας λιτός και απέριττος τάφος εμπνέει για προσευχή. Το ίδιο και ένας απλός στολισμός στις Τελετές.

Όλα τα άλλα, τα υπερβολικά, τα υλικά και ψεύτικα, προκαλούν μια συναισθηματική φόρτιση, αρκετές φορές έντονη, και δάκρυα που γρήγορα στεγνώνουν.

Μιχάλης Αντωνιάδης