Φωνή Λαού, Οργή Θεού,

25/4/24

  Ο γέρο-Γε­ώρ­γιος Λα­ζάρ (1846-1916), υπήρ­ξε ένας ευ­σε­βέ­στα­τος Ρου­μά­νος λαϊ­κός.

 Κά­πο­τε θέ­λη­σε να τα­ξι­δέ­ψει με το τρέ­νο, για να πάει στην πόλη Ρώ­μαν. 

Μπή­κε στο τρέ­νο αλλά δεν αγό­ρα­σε ει­σι­τή­ριο, διό­τι δεν είχε χρή­μα­τα. Ο ελεγ­κτής των ει­σι­τη­ρί­ων, ο οποί­ος δεν τον γνώ­ρι­ζε, μό­λις δια­πί­στω­σε ότι δεν έχει ει­σι­τή­ριο, του είπε στην πρώ­τη στά­ση του τρέ­νου, να κα­τέ­βει. 

Οι επι­βά­τες του τρέ­νου, προ­έ­τρε­παν τον ελεγ­κτή, να μην κα­τε­βά­σει τον γέρο - Γε­ώρ­γιο, διό­τι εί­ναι άγιος άν­θρω­πος, αλλά ο ελεγ­κτής ήταν ανέν­δο­τος. 

Έτσι, στην πρώ­τη στά­ση, κα­τέ­βη­κε ο παπ­πούς και βά­δι­ζε το δρο­μά­κι, δί­πλα στη σι­δη­ρο­δρο­μι­κή γραμ­μή λέ­γον­τας:

- Αγα­πη­τοί μου, να μέ­νε­τε με το Θεό και τη Μη­τέ­ρα του Κυ­ρί­ου μας!

Όταν όμως θέ­λη­σε να ξε­κι­νή­σει το τρέ­νο, δεν μπο­ρού­σε κα­θό­λου να με­τα­κι­νη­θεί! Κοί­τα­ξαν την μη­χα­νή για τυ­χόν βλά­βη και δεν βρή­καν τί­πο­τα!

Στη συ­νέ­χεια άλ­λα­ξαν την ατμο­μη­χα­νή του και αν­τι­κα­τέ­στη­σαν το μη­χα­νο­δη­γό. Πάλι τί­πο­τε. Το τρέ­νο δεν ξε­κι­νού­σε με τί­πο­τε! Όλοι απο­ρού­σαν και άρ­χι­σαν να φω­νά­ζουν.

Τότε ένας από τους υπαλ­λή­λους του τρέ­νου, τους είπε:

- Το τρέ­νο δεν ξε­κι­νά, διό­τι ο ελεγ­κτής κα­τέ­βα­σε τον γέ­ρον­τα Γε­ώρ­γιο από το τρέ­νο.

Έτσι τότε όλοι μαζί, φώ­να­ξαν τον γέ­ρον­τα να επι­βι­βα­στεί στο τρέ­νο και το τρέ­νο, χω­ρίς καμ­μία επέμ­βα­ση του οδη­γού, ξε­κί­νη­σε μόνο του!

Άλλη δύ­να­μη και παρ­ρη­σία στον Θεό έχουν οι Άγιοι άν­θρω­ποι..


Μιχάλης Αντωνιάδης