*Η ψυχή μετά τον θάνατο:*

28/4/24

 *Η ψυχή μετά τον θάνατο:* 

Για διάστημα δύο ημερών η ψυχή απολαύει σχετικής ελευθερίας και έχει δυνατότητα να επισκεφθεί τόπους που της ήταν προσφιλείς στο παρελθόν, αλλά την Τρίτη ημέρα μετακινείται σε άλλες σφαίρες. Την τρίτη ημέρα μετά το θάνατο θα πρέπει να τελεστεί μνημόσυνο.

Τις πρώτες τρεις μέρες η ψυχή είναι ελεύθερη και θυμάται όλη την επίγεια ζωή της. Πιστεύεται ότι αυτή τη φορά βρίσκεται σε μέρη που είναι κοντά.

Στο διάστημα των δύο πρώτων ημερών επιτρέπεται στην ψυχή να περιπλανηθεί στον κόσμο, οπουδήποτε εκείνη επιθυμεί, με τη συντροφιά των αγγέλων που τη συνοδεύουν. Ως εκ τούτου η ψυχή, επειδή αγαπά το σώμα, μερικές φορές περιφέρεται στο οίκημα στο οποίο το σώμα της είχε σαβανωθεί, περνώντας έτσι δύο ημέρες όπως ένα πουλί που γυρεύει τη φωλιά του.

Αλλά η ενάρετη ψυχή πλανιέται σε εκείνα τα μέρη στα οποία συνήθιζε να πράττει αγαθά έργα. Την τρίτη ημέρα, Εκείνος ο Οποίος Ανέστη ο Ίδιος την τρίτη ημέρα από τους νεκρούς καλεί την ψυχή του Χριστιανού να μιμηθεί τη δική Του ανάσταση, να ανέλθει στους Ουρανούς όπου θα λατρεύει το Θεό όλων.

Μετά από αυτό θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Θεό, τους αγίους και επίσκεψη στον Παράδεισο. Από αυτή τη στιγμή αρχίζουν τα πρώτα μαρτύρια και φόβοι ότι, λόγω των λαθών που έγιναν, μπορεί να κλείσει η είσοδος στον Παράδεισο. Όλα αυτά διαρκούν έξι μέρες, οπότε την ένατη μέρα γίνεται μνημόσυνο.

Σε γράμμα του προς τον αδελφό μιας αποθνήσκουσας γυναίκας, ο Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος γράφει: «Η αδελφή σου δεν θα πεθάνει. Το σώμα του ανθρώπου πεθαίνει, αλλά η προσωπικότητά του συνεχίζει να ζει. Απλώς μεταφέρεται σε μια άλλη τάξη ζωής…

*Δεν είναι εκείνη που θα βάλουν στον τάφο. Εκείνη βρίσκεται σε έναν άλλο τόπο όπου θα είναι  ακριβώς το ίδιο ζωντανή όσο και τώρα. Τις πρώτες ώρες και ημέρες θα βρίσκεται γύρω σου. Μόνο που δεν θα λέει τίποτα και εσύ δεν θα μπορείς να την δεις. Θα είναι όμως ακριβώς εδώ. Να το έχεις αυτό στο νου σου.*

Εμείς που μένουμε πίσω θρηνούμε για τους κεκοιμημένους, όμως για εκείνους τα πράγματα είναι αμέσως πιο εύκολα. *Είναι πιο ευτυχισμένοι στη νέα κατάσταση*. Όσοι έχουν πεθάνει και κατόπιν επαναφέρθηκαν στο σώμα διαπίστωσαν ότι το σώμα ήταν μια πολύ στενάχωρη κατοικία. Και η αδελφή σου θα αισθάνεται έτσι.

Είναι πολύ καλύτερα εκεί, και εμείς νοιώθουμε οδύνη σαν να της έχει συμβεί κάτι απίστευτα κακό! Θα μας κοιτάζει και σίγουρα θα μένει κατάπληκτη με την αντίδρασή μας».

Την 40η ημέρα, γίνεται η  Τελική Κρίση, για την ψυχή. Και πάλι γίνεται μνημόσυνο.

Προσευχή πολύ,  μέχρι τότε.


Μιχάλης Αντωνιάδης