Περιγραφή
Δρα ως πικρό τονωτικό, άφυσο, ανθελμινθικό, αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, αντιπυρετικό, παυσίπονο.
Αρτεμισία (Αψιθιά),
Artemisia absinthium
Η Αψιθιά είναι από τα πιο παλιά γνωστά φαρμακευτικά φυτά.
Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σε σκόνη ενώ η θεά Άρτεμις της έδωσε το όνομά της, σε αναγνώριση των πολύτιμων ιδιοτήτων της. Η Αρτεμισία αναφέρεται συχνά στον πρώτο μ.Χ. αιώνα στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά κείμενα. Αναφέρεται επίσης στην Κινέζικη ιατρική βιβλιογραφία πριν από το 500 μ.Χ. ενώ και σήμερα χρησιμοποιείται στη Μοξαθεραπεία (καύση της αψιθιάς σε σημεία βελονισμού).
Παραδοσιακά η Αψιθιά χρησιμοποιούνταν για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και οι περισσότερες χρήσεις της έχουν επαληθευθεί μέσα από την ανάλυση των συστατικών που περιέχει.
Δρα ως τονωτικό για το συκώτι το πεπτικό σύστημα και τα νεύρα.
Διεγείρει τη μήτρα και αποβάλλει τα σκουλήκια των εντέρων.
Το τσάι Αψιθιάς
αυξάνει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη, βοηθά στην καούρα και στη γαστρίτιδα με μειωμένη οξύτητα, σαν ήπιο καθαρτικό.
Είναι ωφέλιμο σε μερική ανεπάρκεια του συκωτιού και το χρησιμοποιούν για τον διαβήτη.
Βοηθά σε γυναικολογικά προβλήματα, μητρορραγίες και λευκόρροια. Είναι καλό αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, δύσπνοιας, φλεγμονών των άνω αναπνευστικών οδών και στο βήχα.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη
από τις θρυμματισμένες ρίζες της Αψιθιάς, από 1 – 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.
Συνιστάται για την αποβολή των πετρών από το ουρικό σύστημα και ενάντια στα οιδήματα.
Υπό μορφή αφεψήματος (μπορεί και σε ρυζόνερο) χρησιμοποιείται στις ασθένειες του συκωτιού, σαν χολαγωγό, στη χρυσή και στις δηλητηριάσεις (ειδικά με μανιτάρια).
Αφέψημα και έγχυμα της Αψιθιάς χρησιμοποιείται επίσης στα επώδυνα έμμηνα, διαταραχές των έμμηνων, στον αλκοολισμό, ελονοσία.
*Επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό Life Sciences, μία μελέτη σύμφωνα με την οποία η αρτεμισινίνη (ουσία που περιέχεται στο βότανο), σε συνδυασμό με σίδηρο, μπορεί να σκοτώσει το 98 % των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε 16 ώρες. Αναφέρουν συγκεκριμένα στο άρθρο ότι χορηγώντας το βότανο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, παρατήρησαν μία μείωση των καρκινικών κυττάρων κατά 28%. Στη συνέχεια, χορηγώντας το βότανο σε συνδυασμό με σίδηρο, τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν σε ποσοστό 98% εντός 16 ωρών.
Οι επιστήμονες στη μελέτη αναφέρουν ότι η αρτεμισινίνη αντιδρά με σίδηρο για να σχηματίσει ελεύθερες ρίζες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από ό,τι τα φυσιολογικά, είναι πιο ευαίσθητα στην τοξική επίδραση της αρτεμισινίνης.
Μπορούν ομοιοπολικά συνδεδεμένα προς την αρτεμισινίνη σιδήρου να μεταφέρουν την γλυκοπρωτεΐνη του πλάσματος την τρανσφερίνη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η holotransferrin – tagged αρτεμισινίνη, είναι πολύ ισχυρή και εκλεκτική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Εχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αγγειογένεση και την έκφραση του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα σε ορισμένες καλλιέργειες ιστών. Ετσι, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου.
Παρασκευή και δοσολογία
Για να παρασκευάσουμε την Αψιθιά ως έγχυμα ρίχνουμε σε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 10 – 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Το έγχυμα είναι πικρό και αν χρειάζεται προσθέστε μέλι.
Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε κομπρέσες (για μώλωπες και δαγκώματα) και πλύσεις (ψώρα).
Παρενέργειες
Πρέπει να παίρνεται σε μικρές δόσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παρατεταμένη χρήση και υπερβολικές δόσεις της Αψιθιάς μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του νευρικού συστήματος. Η Αψιθιά σε υπερβολικές δόσεις είναι δηλητηριώδης και μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει σπασμούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τις έγκυες γυναίκες, κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μικρά παιδιά. Η διάρκεια της θεραπείας με Αψιθιά δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 βδομάδες.
Βάρος: 50γρ
Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.
Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.
Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.
Αναδημοσίευση Από Το Γιατροσόφι.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου