Ανάπτυξη Εταιρείας μέσα στην Κρίση,

23/5/16




 Η επιχειρηματική στρατηγική του προέδρου του ΣΕΒ μέσα στην κρίση, 
Η στροφή του ιδρυτή της Quest στον τομέα των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό, την ώρα που χαμηλώνει ταχύτητα στον κλάδο της ενέργειας

Ως πρόεδρος του ΣΕΒ, πριν από μερικές ημέρες ο Θεόδωρος Φέσσας μίλησε για το ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε Φλόριντα της Ευρώπης, αν έδινε κίνητρα στους επενδυτές να επιλέξουν την ελληνική αγορά.

Ως επιχειρηματίας, έχει κατορθώσει, από το 1981, οπότε και ίδρυσε την Info Quest μέχρι σήμερα και παρά τις δυσκολίες και τις άστοχες κινήσεις στις οποίες προχώρησε μέσα σε αυτά τα 34 χρόνια της επιχειρηματικής του διαδρομής, όχι μόνο να σταθεί όρθιος κόντρα στην κρίση, αλλά να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να έχει δημιουργήσει το δικό του «Ελ Ντοράντο», με την Quest Holdings.

Ο 64χρονος πρόεδρος του ομίλου, όπως λένε στα επιχειρηματικά σαλόνια, ήταν πάντα τυχερός. Αποδείχτηκε και με την περίπτωση της Q-Telecom, η οποία ξεκίνησε με αξιώσεις στις τηλεπικοινωνίες και εξελίχθηκε σε βαρίδι με συνολικές υποχρεώσεις ­300 εκ. Η αγορά βοούσε τότε, πως η εταιρία ξεμένει από ρευστότητα, πως η κατάρρευση ήταν κοντά και θα παρέσυρε και την Info Quest. Ο Θεόδωρος Φέσσας, αποδείχτηκε εφτάψυχος και τελικά την πούλησε το 2006 στην τότε Tim Hellas σε ένα mega deal ­330 εκ.

Η τύχη, συνήθως βοηθά τους τολμηρούς. Και αν μη τι άλλο, ο Θεσσαλονικιός ισχυρός άντρας της Quest Holdings τολμά, ενώ ταυτόχρονα ξέρει να ελίσσεται και να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Έτσι και σήμερα, η οικονομική αβεβαιότητα, το συνολικό επιχειρηματικό και πολιτικό περιβάλλον που μεταβάλλεται, δεν αφήνουν «αδρανή» τον Θεόδωρο Φέσσα, επαναπαυμένο στο γεγονός ότι ο όμιλός του που δραστηριοποιείται από την πληροφορική, την εμπορία smartphones έως την ενέργεια και τις ταχυμεταφορές, κινείται σε ανοδική και κερδοφόρο τροχιά, με κέρδη ­3,6 εκατ. πέρυσι.

Όπως τόνισε ο ίδιος στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η πολιτική της εισηγμένης εταιρίας του για το τρέχον έτος στηρίζεται στη σταδιακή και συντεταγμένη στροφή του ομίλου προκειμένου να απευθυνθεί απευθείας στον τελικό καταναλωτή, ενισχύοντας παράλληλα το κομμάτι των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και των εργασιών στο εξωτερικό.

Αυτή είναι η βασική «μαγιά» για την υλοποίηση των επόμενων σχεδίων του. Αναδιατάσσεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Quest Holdings και ετοιμάζεται να «κολυμπήσει» και σε νέες επενδυτικές θάλασσες.

Με «όπλο» του ότι δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από το δύσκαμπτο ελληνικό Δημόσιο (μόλις 7% του τζίρου προέρχεται από έργα του Δημοσίου), αλλά και τα ­15,4 εκατ. καθαρό ταμείο, προχωρά τα νέα αναπτυξιακά του πλάνα. Ήδη αναζητά τα επόμενα big deals που θα προσθέσει στο παλμαρέ του, σε κλάδους που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως έκανε τους τελευταίους μήνες με την εξαγορά της Cardlink αντί ­15 εκατ. από τις Alpha Bank και Eurobank, εγκαινιάζοντας την είσοδό του στον τομέα παροχής υπηρεσιών δικτύου ταμειακών POS με κάρτες πληρωμών. Προνόησε να μπει σε μια αγορά ειδικά όταν το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή κουβέντα για το συμφέρον που θα έχει το κράτος, αν το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών στην οικονομία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Αλλά και με απόκτηση συμμετοχής 21,5% στην Impact έναντι ­700.000. Μια συμφωνία που τον... εισήγε στην αγορά της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σε έναν κλάδο και σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία αναμένεται σημαντική αύξηση της έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων από τις επιχειρήσεις.

Στα πλάνα του ομίλου, όμως, περιλαμβάνεται και η περαιτέρω διεθνοποίησή του. Παρουσία στο εξωτερικό έχουν σήμερα κατά κύριο λόγο η Unisystems (γραφεία σε Βρυξέλλες, Ρουμανία, Τουρκία), αλλά και η ACS στα Βαλκάνια.

Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος αντιστοιχούν σε μόλις 7%- 8% του συνολικού τζίρου των ­314,9 εκατ., με το αντίστοιχο ποσοστό της Unisystems να διαμορφώνεται στο 20%. Και παρόλο που η ενίσχυση της εξωστρέφειας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Θεόδωρος Φέσσας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, θέλει να το τολμήσει.

Ήδη, οι στενοί του συνεργάτες πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές και έρευνες αγοράς σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης και εν συνεχεία θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Ο Θεόδωρος Φέσσας γνωρίζει καλά πως η εξωστρέφεια αποτελεί δυνατό χαρτί για την επιχειρηματικότητα συνολικά, γι' αυτό και επιθυμεί να ρίξει το συγκεκριμένο χαρτί στο τραπέζι, αντισταθμίζοντας έτσι και τις όποιες τυχόν απώλειες εντός των συνόρων, αλλά και το κλίμα ρευστότητας και αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή.

ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ PORTFOLIΟ

Πέρα από τις όποιες καινούριες επιχειρηματικές κινήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναδιατάσσει και το υπάρχον portfolio του. Ρίχνει το βάρος του στην διανομή και εμπορία των smartphones της Apple, της οποίας είναι επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ «χτυπά» μικρότερα και μεγαλύτερα έργα στο... κομμάτι της πληροφορικής. Αν και η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά και τις εκλογές του Γενάρη, η αγορά έχει «παγώσει» και τα όποια καινούρια έργα προκηρύσσονται με το... σταγονόμετρο.

Από την άλλη στον τομέα της ενέργειας, όπου ο Θεόδωρος Φέσσας δραστηριοποιείται μέσω της Quest Energy η οποία ελέγχει ήδη πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 18,2 MW, για την ώρα «παγώνει» τις όποιες νέες επενδύσεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το θεσμικό πλαίσιο.

Αντιθέτως, στο κομμάτι των ταχυμεταφορών, η ACS, η οποία παρουσίασε πωλήσεις ­82,3 εκατ. πέρυσι, υλοποιεί ήδη επένδυση 20 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας με τη δημιουργία νέων υποδομών στην περιοχή του Ρέντη. Η θυγατρική του ομίλου Quest μετά τους σκοπέλους που πέρασε, δίνει και πάλι... φτερά στον Θεόδωρο Φέσσα ως προς τα οικονομικά της μεγέθη.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ

«Δεξί του χέρι» ο μάνατζερ που έχει στο... αίμα του την τεχνολογία

Ο Θεόδωρος Φέσσας, έχει επί χρόνια στενούς δεσμούς με μεγάλα επιχειρηματικά και πολιτικά τζάκια, έχει κερδίσει και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη πολλών εξ αυτών. Δεν είναι τυχαίο πως μερικά ηχηρά ονόματα της ελληνικής ελίτ, όπως ο Γιώργος Δαυίδ ή ο Απόστολος Ταμβακάκης «κοσμούν» το μετοχικό κεφάλαιο ή τα Διοικητικά Συμβούλια των ομίλων του. Ούτε ότι στο «τιμόνι» του διευθύνοντος συμβούλου της Quest Holdings έχει τοποθετήσει τον Παντελή Τζωρτζάκη. Έναν «άνθρωπο ταυτισμένο» με την πληροφορική και την τεχνολογία, τον άνθρωπο των... δύσκολων αποστολών όπως τον ονομάζει ο ίδιος ο Φέσσας.

Παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις τους, όπως λέγεται στα επιχειρηματικά σαλόνια- με γαλάζιες «αποχρώσεις» ο ιδρυτής της Quest, με «πράσινες» ο Τζωρτζάκης- ήρθαν κοντά εξαιτίας της μεγάλης εμπειρίας αμφοτέρων για την τεχνολογία.

Ο Θεόδωρος Φέσσας παρακολουθούσε το έργο και την πορεία του Παντελή Τζωρτζάκη από την περίοδο που ο τελευταίος θήτευε στην διοίκηση της Forthnet, αλλά και από τότε που προήδρευε στον Σύνδεσμο Πληροφορικής και τότε που επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου ήταν υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν δίστασε ούτε στιγμή να τον εντάξει στο δυναμικό του ομίλου του και από τον Οκτώβριο του 2013 έχει αναλάβει τα «ηνία» της διοίκησης. Είναι ο άνθρωπος που κινεί τα... νήματα των νέων επενδυτικών κινήσεων που αφορούν στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίας πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Φέσσα.

Και εκείνος που μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα πιστώνεται και τα δύο τελευταία deals με την Cardlink και την Impact, καθώς φαίνεται να είναι εκείνος που επέμενε και τα εισηγήθηκε στον πρόεδρο του ΣΕΒ. Ένας ακόμη άνθρωπος για τα δύσκολα και επίσης «δεξί χέρι» του Θεόδωρου Φέσσα είναι και ο Μάρκος Μπιτσάκος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, αλλά και η πρώην σύζυγός του Ευτυχία Κουτσουρέλη η οποία κατέχει περίπου το 25% του ομίλου και έχει αναλάβει και τις δημόσιες σχέσεις.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ 22 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ

Αύξησε κατά ­32 εκ. τις πωλήσεις την τελευταία «πέτρινη» διετία

Την ώρα που άλλες επιχειρήσεις παλεύουν για να επιβιώσουν, η Quest Holdings πέτυχε μέσα σε μια «ταραγμένη» και «πέτρινη» διετία να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη και να «γυρίσει» το παιχνίδι από ζημίες προηγούμενων χρόνων σε κέρδη. Ο Θεόδωρος Φέσσας κατάφερε να αγγίξει σε πωλήσεις ο όμιλος τα 314,9 εκ. πέρυσι από ­282,9 εκατ. το 2012, αυξημένες κατά ­32 εκατ., αλλά και να σημειώσει κέρδη ­3,6 εκατ.

Το «μυστικό» του, ήταν πως αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα ακολούθησε μια συνδυαστική πολιτική επεκτάσεων, αλλά και περιορισμού κινδύνων. Ισχυρής οικονομικής διόρθωσης (π.χ. ακόμη και με περικοπές δαπανών), αλλά ταυτόχρονα επιλεκτικών κινήσεων ανάπτυξης. Με «δυνατά χαρτιά» του την Info Quest στην οποία στηρίζεται το 35% των συνολικών εσόδων, την ACS (24%) και τη UniSystems (19%) κατόρθωσε επίσης να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να δημιουργηθούν και υψηλά EBITDA της τάξεως των ­19,9 εκατ.

Η ισχυρή οικονομική θέση της Quest Holdings συνετέλεσε και στο να εγκριθεί η επιστροφή στους μετόχους 22 εκατ., μια «γενναία» τόνωση στα έσοδά τους. «Τροφοδότης» των θετικών ταμείων της αποτελούν και οι ηχηρές εμπορικές συνεργασίες που έχει συνάψει ο Θεόδωρος Φέσσας με κολοσσούς της τεχνολογίας και πληροφορικής σε διεθνές επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο πως η Info Quest αποτελεί εξουσιοδοτημένο συνεργάτη παγκοσμίων «γιγάντων», όπως η HP, η Dell, η Lenovo, η Microsoft, η IBM κ.α., ενώ η iSquare αποτελεί τον επίσημο αντιπρόσωπο των iphones της Apple στην ελληνική και κυπριακή αγορά, γεγονός που του δίνει μεγαλύτερη ώθηση ως προς τις πωλήσεις.

Ήδη και το πρώτο τρίμηνο του 2015 κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, ο ιδρυτής του ομίλου Quest Holdings εκτιμά πως η πορεία του κύκλου εργασιών θα υπερβεί κατά κάποιες ποσοστιαίες μονάδες την εξέλιξη του ΑΕΠ που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προβληματίζεται για το ότι η αγορά έχει «βυθιστεί», όσο μένει μετέωρη μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο αισιοδοξεί πως τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα αρθεί το αδιέξοδο. 




Aναδημοσιευση από Dealnews