Μαθήματα κρητικής διατροφής για τα παιδιά,

21/5/16

 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ,
«Θέλουμε να «βγάλουμε» μια γενιά η οποία να μεγαλώσει σύμφωνα με τις παραδόσεις και σύμφωνα με την κρητική διατροφή» λένε οι εκπαιδευτικοί
25/01/2013 της Ελπίδας Αριστείδου
Ένα διαφορετικό, γευστικό μάθημα απόλαυσαν χθες το μεσημέρι οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του 16ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι δοκίμασαν την κρητική συνταγή με κοτόπουλο και σύκα. Πρόκειται για ένα μάθημα που αφορά στην κρητική διατροφή και διδάσκεται στα πλαίσια του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης του σχολείου, καθώς οι εκπαιδευτικοί του επέλεξαν να ασχοληθούν με την κρητική παράδοση και την ιστορία.
Παιδιά της Β’ και της Δ’ Δημοτικού, παρά το νεαρό της ηλικίας τους εμφανίζονται ενθουσιασμένα με το μάθημα αυτό, καθώς όπως λένε είναι όχι μόνο ενδιαφέρον και απολαυστικό αλλά τους δίδει ταυτόχρονα την δυνατότητα να αναπτύξουν τυχόν ταλέντα στον τομέα της μαγειρικής.
Οι περισσότεροι μαθητές δεν γνωρίζουν, όπως μας είπαν, να μαγειρεύουν, όμως, τόσο η διαδικασία παρασκευής των φαγητών αλλά και τα όσα τους μεταδίδουν οι δάσκαλοί τους για την κρητική διατροφή, τις ευεργετικές της ιδιότητες και την σημασία της για την υγεία, τους έχουν δελεάσει και εμφανίζονται αποφασισμένοι να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους.
Η Ελευθερία εμφανίστηκε ενθουσιασμένη με το κρητικό κοτόπουλο με σύκο, το οποίο δοκίμασε για πρώτη φορά: «Δοκιμάσαμε κοτόπουλο με σύκο και μου αρέσει πολύ. Δεν ξέρω να μαγειρεύω, όμως, θέλω να μάθω».
Η Κατερίνα μας είπε: «Το μάθημα αυτό είναι πολύ ωραίο και ενδιαφέρον. Σε λίγο καιρό θα μάθουμε συνταγές να φτιάχνουμε στο σχολείο και θέλω πολύ να γίνω καλή μαγείρισσα».
«Μου αρέσει πάρα πολύ η κρητική διατροφή και έχω μάθει πολλά πράγματα από την κα Δέσποινα. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι αρνάκι με πατάτες και θέλω να μάθω να το φτιάχνω» μας είπε η Αθηνά.
Η Μαρία προτιμά το παστίτσιο, δεν ξέρει όμως να το φτιάχνει και ελπίζει να καταφέρει να το μάθει.
Το 16ο Δημοτικό Σχολείο εδώ και τρία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης ασχολείται με την κρητική παράδοση και διατροφή. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την σημασία της κρητικής διατροφής και τη διάδοσή της στα παιδιά ακόμα και του Δημοτικού, προκειμένου από την μικρή ηλικία να ενημερωθούν και να διαπαιδαγωγηθούν πάνω στην ιστορία, την παράδοση και την διατροφή της Κρήτης. Χαρακτηριστικά η δασκάλα του 16ου Δ.Σ. Δέσποινα Μαυράκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Τα τελευταία τρία χρόνια με την συνάδελφό μου Μαρία Δασκαλάκη ασχολούμαστε με την κρητική παράδοση και κρητική διατροφή. Θέλουμε να «βγάλουμε» μια γενιά, η οποία να μεγαλώσει σύμφωνα με τις παραδόσεις και σύμφωνα με την κρητική διατροφή. Γι’ αυτό με την βοήθεια των γονέων κάνουμε διάφορες δράσεις. Ο κ. Βαρούχας είναι πατέρας ενός εκ των μαθητών μας και βρεθήκαμε στο εστιατόριό του για να δοκιμάσουν τα παιδιά το κρητικό κοτόπουλο με σύκα, που έχει βάση την μινωική εποχή. Στη συνέχεια στο σχολείο τα παιδιά φέρνοντας παραδοσιακές συνταγές από τους γονείς τους και τους παππούδες τους θα μαγειρέψουμε μαζί. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία την κρητική διατροφή, να ξεχάσουν το γρήγορο φαγητό και η σωστή διατροφή να γίνει τρόπος ζωής τους. Μαζί με την κρητική διατροφή στηρίζουμε όλη την κρητική παράδοση, την μουσική, τους πρωτεργάτες. Θέλουμε και επιθυμούμε να τιμήσουμε τον τόπο μας, δίδοντας αυτές τις βάσεις στα παιδιά».
Στη συνέχεια τα παιδιά διασκέδασαν με κρητική μουσική και χορό επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους στο συρτό και το πεντοζάλη.

Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα