Το ταξίδι των μαθητών 1ης Γυμνάσιου στο Εξωτερικό,

21/5/16

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,
Συναισθήματα, εμπειρίες και εντυπώσεις από τη Βαυαρία,

Για μια ακόμα φορά το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου πραγματοποίησε το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με το Finsterwalder-Gymnasium στο Rosenheim της Γερμανίας. Οι εντυπώσεις όλων μας είναι απερίγραπτα όμορφες, πέρασαν κάθε προσδοκία.
23/05/2013
Από τη στιγμή που το Νοέμβριο οι Γερμανοί φίλοι μας γύρισαν πίσω στη χώρα τους, με τις καλύτερες εντυπώσεις για την Κρήτη και το Ρέθυμνο, δεν έλειψαν ποτέ από τις συζητήσεις μας. Το γεγονός ότι μετά από λίγους μήνες θα τους ξαναβλέπαμε, μας έκανε να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για την άνοιξη. Έτσι κι έγινε λοιπόν!
Την εβδομάδα 14-20 Απριλίου πραγματοποιήσαμε το ταξίδι μας στο Rosenheim. Το κλίμα φιλοξενίας, που συναντήσαμε εκεί, ήταν ισάξιο του δικού μας. Η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου μας περίμεναν. Αγκαλιές, φιλιά, μπισκοτάκια χειροποίητα σε σχήμα καρδούλας, με το όνομα του καθενός μας γραμμένο επάνω, και τριαντάφυλλα, αφού το όνομα της πόλης τους Rosenheim σημαίνει «η πατρίδα του τριαντάφυλλου» στα ελληνικά. Όλοι περάσαμε πολύ ωραία με τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν και μας εξέπληξαν ευχάριστα οι διάφορες δραστηριότητες, τις οποίες διοργάνωσαν ομαδικά. Δοκιμάσαμε τα τοπικά φαγητά, γνωρίσαμε την πόλη και μέσα από τις οικογένειες και τις συνήθειές τους. Όλα ήταν υπέροχα!
Φυσικά από την επίσκεψή μας δεν έλειψαν και οι εκδρομές. Από πού να ξεκινήσω… επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο τεχνολογικό μουσείο της Γερμανίας στο Μόναχο, το μυθικό παλάτι του Neuschwanstein με την υπέροχη αρχιτεκτονική του, μπήκαμε στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της ΒMW και παρακολουθήσαμε την κατασκευή ενός αυτοκινήτου από το πρώτο κομμάτι λαμαρίνας, πήγαμε σε αλατωρυχείο στα έγκατα της γης και μάθαμε τα μυστικά της εξόρυξης αλατιού. Ακόμα, και στο σπίτι του Mozart πήγαμε στο Salzburg της Αυστρίας! Η σημαντικότερη όμως κατά τη γνώμη μου εκδρομή που κάναμε, ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Dachau. Στην εποχή που ζούμε, είναι καλό να γνωρίζουμε, πού είναι ικανός να φτάσει ο άνθρωπος, όταν χαθεί η κοινωνική ηθική και η λογική.
Κάθε απόγευμα βρισκόμαστε όλοι μαζί, Γερμανοί και Έλληνες, σε κοινές δραστηριότητες. Και που δεν μας πήγαν! Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Είδαμε αγώνα Ice-Hokey, ψήσαμε λουκάνικα στη λίμνη γύρω από την φωτιά και πολλά άλλα. Το πιο ωραίο όμως, ήταν το αποχαιρετιστήριο πάρτι που οργάνωσαν ειδικά για εμάς.
Ένας μουσικοχορευτικός σύλλογος μας έκανε μια μικρή επίδειξη με τους τοπικούς χορούς. Φορέσαμε κι εμείς βαυαρικές στολές και χορέψαμε μαζί τους. To τραπέζι ήταν γεμάτο με φαγητά και λιχουδιές που είχαν φτιάξει οι νοικοκυρές στα σπίτια τους. Διαφορετικές οι γεύσεις από τις δικές μας αλλά νόστιμα. Δυστυχώς, ο καιρός πέρασε γρήγορα και το ταξίδι μας δεν διήρκησε για πάντα, έτσι έπρεπε να γυρίσουμε πάλι πίσω. Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τους επισκεφτούμε ξανά. Αρκετοί από αυτούς είπαν ότι θα έρθουν το καλοκαίρι να μας δούνε!
Προσωπικά, μου άρεσε πολύ το ταξίδι, οι εκδρομές, τα παιδιά, το φαγητό. Υπήρχαν πολλές ομοιότητες στην νοοτροπία μας, πράγμα που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Ελπίζω να ξαναπάω!
Τέλος δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας και συνοδούς κ. Σπύρο Γάλλο και κ. Ειρήνη Παπατριανταφύλλου, που με πολύ κόπο φρόντισαν να είναι όλα τέλεια. Επίσης την εταιρία Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που για έβδομη συνεχή χρονιά στήριξε το πρόγραμμά μας οικονομικά.

Νίκη Γάλλου (Γ1)
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές: Ειρήνη Μαρκάκη (Γ2), Νίκη Γάλλου (Γ1), Μανόλης Παπαδόπουλος (Γ3), Ευάγγελος Βέρνερ (Γ1), Αναστασία Μελιγκουνάκη (Γ4), Κατερίνα Παπαδημητροπούλου (Γ7), Νικόλαος Μαρκουλάκης-Ιορδανίδης (Γ7), Αγγελική Τσαγκαράκη (Γ5), Αντωνία Αγγελάκη (Γ1), Γεώργιος Παπαδάκης (Γ3), Κατερίνα Ποθουλάκη (Γ3), Μαρία Γαβαλά (Γ7).
Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα