Ξενοδοχείον ΑΚΤΑΙΟΝ Πριν το κατεδαφίσουν..

19/3/16

Οχι δεν είναι από την Βιέννη, ή το Παρίσι, η κάπου αλλού στην Ευρώπη.
Είναι ή, μάλλον, ήταν το Ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ στο Νέο Φάληρο.
             Το 1903  ο τραπεζίτης Ι.Πεσμαζόγλου εγκαινίασε το ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ στο Νέο Φάληρο. Χτίστηκε με σχέδια του Τσίλερ, κόστισε ένα τεράστιο για την εποχή ποσό χρημάτων και ήταν γνωστό για την πολυτέλειά του. Υπήρξε για αρκετά χρόνια το επίκεντρο της κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Στην εποχή του Β ΄ Π.Π. εγκαταλείφθηκε και στη συνέχεια αμνήμονες και τυχάρπαστοι μεθόδευσαν την κατεδάφισή του. Στη θέση του σήμερα βρίσκεται το νοσοκομείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ..
            Τι θα έλεγε γι' αυτή τη νεοελληνική αυθάδεια ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και φημισμένος αρχιτέκτων Δ.Πικιώνης (Μεταξύ άλλων επιμελήθηκε τη διαμόρφωση της περιοχής του Αγ.Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου).
«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε; Τι αφανίζετε;
...Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Κι όχι μονάχα απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της Μνήμης των περασμένων και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πήτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθ'εαυτή, η αιτία της καταστροφής.
Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία».
«Δεσμοί καθαρώς ωφελιμιστικοί ταπεινώνουν - διότι αγνοούν τα δικαιώματα και τας ανάγκας της εσωτέρας φύσεως του ανθρώπου. Ουδεμίαν τύψιν αισθάνονται κακομεταχειριζόμενοι και καταστρέφοντες τα έργα ταύτα του κάλλους, των οποίων η επανόρθωσις ουδέποτε είναι δυνατή...
...Εάν αρνηθώσιν ή περιστείλωσι την προς την ανθρωπότητα παραχώρησιν ταύτην και αν απολύσουν τον χαλινόν των ενστίκτων του κέρδους και της παραγωγής, θα καταλύσουν τον έρωτά μας προς το κάλλος, την αλήθειαν, την δικαιοσύνην, όπως και την προς τον πλησίον μας αγάπην».
Δ.Πικιώνης
Αποσπάσματα από ομιλία του της 08 - 05 - 1954
Περιήγηση στο εσωτερικό του Ξενοδοχείου Ακταίον
ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΚΤΑΙΟΥ
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ
ΣΑΛΟΝΙ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΘΡΙΟ
ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ
ΚΟΥΖΙΝΑ
ΜΠΑΡ
ΚΗΠΟΙ
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ