Το Μάιο ξεκινά το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο,

21/5/16


 
Αρχίζει τον Μάιο ο 20ός κύκλος παραδόσεων στη Στοά του Βιβλίου,


Για το σωματίδιο Higgs, την αρχαία ελληνική τεχνολογία, το νεοελληνικό διήγημα, την αρχαία Ρώμη και την Αισθητική θα δώσουν σειρά διαλέξεων διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί στον 20ό κύκλο μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που αρχίζει τον Μάιο στη Στοά του Βιβλίου.
Ο θεσμός του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, ξεκίνησε το 2007 έπειτα από πρωτοβουλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιου Μπαμπινιώτη, προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και έχει ολοκληρώσει 19 κύκλους μαθημάτων. Σε 112 ενότητες που καλύπτουν ποικίλα θέματα και γνωστικές περιοχές (ελληνική γλώσσα, Διαφωτισμός, λογοτεχνία, ποιητική, ανθρωπολογία, οικονομία, θέατρο, ιστορία τέχνης, ιστορία, ψυχολογία, αρχαιολογία, φιλοσοφία κ.ά.) περισσότεροι από 222 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες έχουν διδάξει μαθήματα της ειδικότητας τους.
Στον 20ό κύκλο μαθημάτων διδάσκουν:
Ο Δημήτρης Νανόπουλος, καθηγητής του Texas A&M University και ακαδημαϊκός, θα δώσει πέντε μαθήματα κοσμολογίας με θέμα «Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Higgs και η προέλευση της μάζας».
Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα δώσει πέντε μαθήματα αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας με θέμα «Από την Ιστορία τής αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας».
Η Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσει πέντε μαθήματα λογοτεχνίας με θέμα «Το διήγημα: Ειδολογικές, γραμματολογικές και κριτικές επισημάνσεις» με αναλύσεις ελληνικών και ξένων έργων.
Πέντε διακεκριμένοι λατινιστές Ελένη Καραμαλέγκου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μαρία Βουτσίνου-Κικίλια (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Στέλλα Πριοβόλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Νικόλαος Πετρόχειλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Θεόδωρος Παπαγγελής (Πανεπιστήμιο Αθηνών) θα δώσουν πέντε μαθήματα για τη Ρώμη με τίτλο «Το ρωμαϊκό πολιτισμικό φαινόμενο στη γλωσσική και τη λογοτεχνική του διάσταση».
Πέντε καθηγητές Γεώργιος Μποζώνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Τάσης Παπαϊωάννου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Μερόπη Σπυροπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Άννα Τζούμα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βάνα Ξένου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) θα μιλήσουν για την πολυσημία του «κάλλους» σε ισάριθμα μαθήματα Αισθητικής.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου. Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα και τους όρους συμμετοχής στα μαθήματα.
 
Αναδημοσιευσα Από Βημα