Αγρια Ζωα της Ζουγκλας,

2/8/11


ΑΝΤΙΛΟΠΗ

Θηλαστικό χορτοφάγο ζώο της αφρικανικής σαβάνας.Το σώμα του έχει μήκος 1,30 μέτρα και ύψος 80 εκατοστά.Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, από ανοικτό καφέ ως σκούρο καστανό.Το αρσενικό έχει μεγάλα κσπειροειδή κέρατα που φτάνουν τα 50 εκατοστά.
Οι αντιλόπες είναι γρήγορα ζώα. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 80 χιλιομέτρων, κάνοντας πηδήματα 10 μέτρων στο μήκος και 3 μέτρων στο ύψος!
Το θυληκό γεννάει μετά από κυοφορία 6 μηνών ένα ή δύο μικρά.
Είναι ζώα που ζουν σε λιβάδια στην Αφρική. Κάποια είδη απαντώνται και στην Ινδία και στο Πακιστάν. Ζουν σε μεγάλα κοπάδια των 20 ως 60 ζώων.
Η ονομασία αντιλόπη αποδίδεται και στις γαζέλες . Οι γαζέλες είναι από τα ομορφότερα ζώα. Το ύψος της φτάνει το 1 μέτρο και το βάρος τα 80 κιλά. Έχει χρώμα πυρόξανθο με λευκή κοιλιά.Έχει μεγάλα κέρατα που στο αρσενικό φτάνουν τα 75 εκατοστά. Είναι ζώο ευκίνητο . Τρέχει πάρα πολύ γρήγορα και κάνει μεγάλα πηδήματα.
Τρέφεται με φυτά και χλόη.







ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ

Είναι το πιο γρήγορο ζώο της ξηράς.Το όνομα που του έχουν δώσει οι ιθαγενείς είναι τσίταχ και σημαίνει "γατόσκυλο".
Γιατί νομίζεις το ονόμασαν έτσι;
Έχει μήκος 1,5 μέτρα και βάρος 60 κιλά.
Αναπτύσσει ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα αλλά κουράζεται εύκολα.
Κυνηγάει ομαδικά ( 5-6 άτομα) συνήθως αντιλόπες τις οποίες συλλαμβάνει λόγο της ταχύτητας τους.
Η θηλυκιά γεννάει 4-6 μικρά τα οποία μένουν κάτω από την προστασία της μητέρας τους ως την ηλικία των 2 ετών.





"ΓΟΡΙΛΑΣ"

Ο γορίλας είναι ένα από τα είδη των ανθρωποειδών πιθήκων. Υπάρχουν δύο είδη, ο ορεινός γορίλας και ο πεδινός. Είναι μεγαλύτερος από τον άνθρωπο. Το ύψος του φτάνει τα 190 εκατοστά και το βάρος του τα 250 κιλά. Εχει κοντό και χοντρό τρίχωμα.
Ο γορίλας ζει στα δάση της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Περπατάει στο έδαφος στηριζόμενος και στους βραχίονές του. Στα δέντρα ανεβαίνει για να βρει την τροφή του που αποτελείται από φύλλα και φρούτα.
Οι γορίλες ζουν σε ομάδες των 10 - 20 ατόμων. Κάθε ομάδα έχει έναν αρσενικό  για αρχηγό.


Όταν συναντηθούν δυό ομάδες , ο αρχηγός χτυπάει τις γροθιές του στο στήθος του για να δείξει ότι επιθυμεί να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Οι θηλυκιές μετά το έκτο έτος της ηλικίας τους  γεννάνε κάθε 4 χρόνια ένα μικρό που θα μείνει με τους γονείς του 3 χρόνια.





ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ

Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι τεράστιο ζώο. Έχει μήκος επτάμισι μέτρα (μαζί με την προβοσκίδα). Το ύψος του φτάνει τα 3,30 μέτρα και το βάρος του τους 6 τόνους.
Το χρώμα τους είναι σκούρι ή ανοιχτό γκρίζο . Έχει μεγάλο κεφάλι με τεράστια αυτιά που σκεπάζουν τους ώμους και χρησιμεύουν για να κάνουν αέρα και να διώχνουν τα ενοχλητικά έντομα.Το επάνω χείλος του επιμηκύνεται και σχηματίζει την προβοσκίδα που στο άκρο της έχει ρουθούνια και δύο χείλη.Στην επάνω σιαγόνα έχει μόνο δύο δόντια τους γνωστούς χαυλιόδοντες. Κάθε χαυλιόδοντας ζυγίζει 30-45 κιλά στα αρσενικά και περίπου 10 κιλά στα θηλυκά.

Τα πόδια του είναι μακριά και ογκώδη για να εξασφαλίζουν ισορροπία στο τεράστιο σώμα του.
Ο ελέφαντας έχει ανεπτυγμένη όσφρηση και αφή αλλά πολύ αδύνατη όραση.

Καθημερινά διασχίζει μεγάλες αποστάσεις προς αναζήτηση της τροφής. Μπορεί ακόμη και να περάσει από ποτάμι κρατώντας όμως την προβοσκίδα του έξω απ΄ το νερό για να παίρνει αέρα.Καταναλώνει κατά μέσο όρο  200-250 κιλά τροφής και 90-180 λίτρα νερό.
Οι ελέφαντες ζουν κατά οικογένειες σε μεγάλες ομάδες που μπορεί να φτάσουν τα 1.000 άτομα! Στην ηλικία των 14 ετών το θηλυκό γεννάει ένα μικρό που ζει για άλλα τόσα χρόνια με τη μητέρα του.Τη φροντίδα των μικρών έχει όλη η ομάδα.

Ο ασιατικός ελέφαντας είναι λίγο μικρότερος .Ζυγίζει 4 τόνους και φτάνει τα 3 μέτρα το ύψος του. Άγριοι μικροί πληθυσμοί ζουν στα τροπικά δάση της Ινδίας, Κεϋλάνης, Σουμάτρας και Βόρνεο. Ο άνθρωπος τον έχει εξημερώσει και τον χρησιμοποιεί σε βαριές χειρονακτικές εργασίες στη θέση μηχανών.








ΖΕΒΡΑ

Ο άγριος συγγενής του αλόγου και του γαιδάρου με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα τους. Η εμφάνισή του μοιάζει με του αλόγου. Έχει ύψος 1,25 μέτρα , μήκος 2,20 μέτρα και βάρος 220-230 κιλά.
Το κεφάλι της είναι σχετικά μικρό με ευκίνητα αυτιά και  κοντή χαίτη. Είναι ζώο χορτοφάγο όπως και τα άλογα.
Οι ζέβρες είναι κοινωνικά ζώα. Ζουν σε οικογένειες που αποτελούνται από έναν αρσενικό και 5-6 θηλυκές με τα μικρά τους. Οι οικογένειες ανήκουν σε μεγάλες αγέλες των 100 και πλέον ατόμων.
θηλυκά μιάς οικογένειας μετά απο κυοφορία ενός χρόνου γεννάνε ένα μικρό που θα μείνει κοντά στη μητέρα του  για περισσότερο από έναν χρόνο.
Πολλές φορές σχηματίζουν αγέλες με άλλα ζώα (στρουθοκάμηλους, αντιλόπες κλπ) για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους εχθρούς τους (τα σαρκοφάγα ζώα). Για παράδειγμα , οι στρουθοκάμηλοι λόγω του ύψους τους εντοπίζουν πρώτοι τον εχθρό και ειδοποιούν με ένα σφύριγμα τα υπόλοιπα ζώα.




ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ

Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο.Το ύψος της φτάνει τα 6 μέτρα και το βάρος της τα 500 κιλά. Το σώμα της καλύπτεται από παχύ δέρμα με τις γνωστές καφετιές κοιλίδες.
Το κεφάλι της φαντάζει μικροσκοπικό σε σχέση με το μακρύ λαιμό της και καταλήγει σε δυό μικρά κέρατα . Έχει μεγάλα υγρά μάτια και ευκίνητα αυτιά. Η όραση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες. Η καμηλοπάρδαλη βαδίζει αργά, και όταν παραστεί ανάγκη μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων.
Τρέφεται με φύλλα και βλαστούς ψηλών δέντρων που είναι απρόσιτα στα άλλα ζώα. Όταν θέλει να πάρει κάτι από το έδαφος ή να πιεί νερό ανοίγει τα μπροστινά πόδια της ή γονατίζει λυγίζοντάς τα.
Η καμηλοπάρδαλη ζει στην κεντρική Αφρική. Κατά μέσο όρο ζει ως 30 χρόνια. Είναι κοινωνικό ζώο . Ζει σε ομάδες των 12-15 ατόμων που αποτελείται από ένα αρσενικό και τα θηλυκά με τα μικρά τους.
Είναι ζώο φιλήσυχο και συνήθως τρέπεται σε φυγή για να γλιτώσει από τα σαρκοφάγα ζώα.




ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ

Μεγάλο θηλαστικό της Αφρικής. Το όνομά του το πήρε από τους αρχαίους Έλληνες γιατί το κεφάλι του μοιάζει με του αλόγου.Έχει τεράστιο σώμα σαν βαρέλι. Το μήκος του (μαζί με την ουρά) φτάνει τα τεσσεράμισι μέτρα, το ύψος του το ενάμισι μέτρο και το βάρος του τους 3 τόνους. Έχει κοντά πόδια  και δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι. Κινείται το ίδιο άνετα στο νερό και στην ξηρά. Αν χρειαστεί μάλιστα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 50 χμ/ώρα! Συνήθως βγαίνει σε αναζήτηση τροφής την νύχτα. Τρέφεται με υδρόβια φυτά και καλάμια αλλά και με βλάστηση της ξηράς. Κατά μέσο όρο  καταναλώνει 150 κιλά τροφής το 24ωρο!
Την ημέρα του την περνά βυθισμένος στο νερό . Μπορεί να μείνει μέσα στο νερό χωρίς αναπνοή ως 10 λεπτά!
Οι ιπποπόταμοι ζουν κατά ομάδες που περιλαμβάνουν αρκετά άτομα.
Ο ιπποπόταμος προκαλεί συχνά καταστροφές σε φυτείες όχι μόνο γιατί καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφής αλλά και γιατί καταστρέφει με το σώμα του τις καλλιέργειες.
Κοντά στον Ιπποπόταμο ζουν δύο είδη πουλιών , ο βάρβος και ο μάυρος λιμνοκόρακας που τρέφονται με τις βδέλλες και τα παράσιτα που κολλούν στο σώμα του.




ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ

Ανήκει στην ομάδα των αιλουροειδών. Το μήκος του σώματός της φτάνει στα 2,40 μέτρα και το βάρος τα 68 κιλά.Το κεφάλι είναι σχετικά μικρό με κοφτερά δόντια και δυνατά σαγόνια. Έχει επίσης δυνατά πόδια. Η λεοπάρδαλη τρέχει γρήγορα και κάνει άλματα που φτάνουν τα 6 μέτρα! Έχει ανεπτυγμένες όλες του τις αισθήσεις και επίσης πολύ γρήγορα αντανακλαστικάγι΄αυτό και είναι δύσκολο να τον ανακαλύψει κανείς.Τρέφεται με οποιοδήποτε μεγάλο ή μικρό ζώο. Μάλιστα δείχνει προτιμήσεις στην τροφή του. Ζει στην Αφρική και στη νότια Ασία.

Ιαγουάρος είναι ένα είδος πάνθηρα που ζει στην κεντρική και νότια Αμερική. Το σώμα και τα άκρα του είναι πιό χοντρά από της λεοπάρδαλης.Το βάρος του φτάνει τα 170 κιλά. Είναι ζώο αρπακτικό και σαρκοφάγο που κυνηγάει συνήθως τη νύχτα.



Το πούμα είναι ένα είδος πάνθηρα που ζει στη βόρεια και νότια Αμερική.Λέγεται και κούγκαρ ή λιοντάρι των βουνών.Το χρώμα του ποικίλει από ανοιχτό καφέ ως μαύρο. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πάνθηρα. Το πούμα επιτίθεται σε όλα τα χορτοφάγα ζώα αλλά και σε κοπάδια βοοειδών. Για το λόγο αυτό κυνηγήθηκε από τον άνθρωπο μέχρι σημείου αφανισμού. Σήμερα θεωρείται από τη διεθνή νομοθεσία προστατευόμενο είδος.








ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Το λιοντάρι είναι απ΄ τα πιό δυνατά και επιβλητικά θηλαστικά.. Έχει μήκος που φτάνει τα 3 μέτρα , ύψος 1 μέτρο και βάρος τα 250 κιλά. Το σώμα του καλύπτεται από γκρίζο-κιτρινωπό χρώμα ή σκούρο καφέ.. Τα αρσενικά έχουν χαίτη που καλύπτει το κεφάλι , τους ώμους και μερικές φορές φτάνει ως την κοιλιά. Τα λιοντάρια ζουν σε μικρές ομάδες με έναν αρσενικό για αρχηγό και μερικά θηλυκά με τα παιδιά τους.Οι λέαινες μετά από κυοφορία τρεισήμισι μηνών γεννούν από 2 ως 6 μικρά . Τα λιονταράκια  θηλάζουν για τρεις μήνες και στους επόμενους εννιά μαθαίνουν να κυνηγούν.
Τα λιοντάρια είναι ζώα τεμπέλικα και προτιμούν να περνούν τον καιρό τους ξαπλωμένα ή μισοκοινισμένα. Κυνηγούν μόνο όταν πεινούν.
ΑΝΤΙΛΟΠΗ


Συνήθως επιτίθονται πρώτα τα θηλυκά. Το αρσενικό όμως είναι εκείνο που θα δοκιμάσει το πρώτο κομμάτι . Τα κομμάτια του σκοτωμένου ζώου τα μεταφέρουν σε ένα καταφύγιο όπου τρώνε πρώτα τα εντόσθια.
Κάθε επίθεση εξασφαλίζει τροφή για μιά εβδομάδα. Τα κομμάτια κρέας που θα περισσέψουν τα θάβουν στο χώμα για να τα προφυλάξουν από τους γύπες. Όταν η ομάδα των λιονταριών χορτάσει , κανένα ζώο δεν κινδυνεύει.
Το λιοντάρι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Μεμονωμένες επιθέσεις οφείλονται κυρίως σε γέρικα λιοντάρια που αναζητούν έτοιμη λεία στα ζώα ιθαγενών.






ΟΥΡΑΚΟΤΑΓΚΟΣ

Ο ουρακοτάγκος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωποειδείς πιθήκους.Το ύψος του φτάνει τα 2 μέτρα και το βάρος του τα 100 κιλά.. Το σώμα του καλύπτεται από κοκκινωπό χρώμα που σκουραίνει όσο μεγαλώνει το ζώο. Το πρόσωπο και οι παλάμες του δεν έχουν τρίχωμα. Ζει στην Ινδονησία (στα νησιά Σουμάτρα και Βόρνεο) μέσα σε πυκνά δάση. Είναι ζώο δενδρόβιο. Κινείται ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων με ευκολία. Στο έδαφος περπατά με τα πίσω πόδια έχοντας συχνά τα χέρια στο κεφάλι. Ζει συνήθως μοναχικά ή με το ζευγάρι του και σπάνια σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Κάθε βράδυ φτιάχνει τη φωλιά του από κλαδιά πάνω σε ένα δέντρο. Η διάρκεια ζωής του είναι 25 χρόνια. Παλιά ζούσε και στην ηπειρωτική Κίνα. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα από 5.000 άτομα. Θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.





ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

Θηλαστικό που ζει κυρίως στην Αφρική και στη νότια Ασία. Υπάρχουν πέντε είδη ρινόκερων. Ο μαύρος ρινόκερος , ο λευκός ρινόκερος, ο ρινόκερος της νότιας Κίνας και της Ινδίας , της Ιάβας και της Σουμάτρας.
Ο μαύρος ρινόκερος ζει στην Αφρική , νότια της Σαχάρας. Προτιμά τις σαβάνες , τις θαμνώδεις αλλά και τις ορεινές πυκνές σε βλάστηση περιοχές . Το μήκος του μαύρου ρινόκερου φτάνει τα 4 μέτρα , το ύψος του τα 170 εκατοστά και το βάρος του τους 2 τόνους. Έχει πολύ ανεπτυγμένη ακοή και όσφρηση αλλά η όρασή του είναι αδύνατη.
Τρέφεται αποκλειστικά με χόρτα και φύλλα θάμνων. Είναι ζώο νυχτόβιο . Τα απογεύματα συνήθως τα περνάει κοντά στο νερό όπου επιδίδεται σε λασπόλουτρα. Αυτά τον βοηθούν να απαλλάσεται από τα παράσιτα.
Πολλά πουλιά, όπως Βουβάγοι και Ερωδιοί,ζουν κοντά του (συμβίωση) τρώγοντας τα παράσιτα και τα τσιμπούρια και ειδοποιώντας τον με τις φωνές τους όταν πλησιάζει εχθρός.


Λευκός ρινόκερος ζει στη νότια Αφρική. Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος απ΄ όλους. Το μήκος του φτάνει τα 4,5 μέτρα , το ύψος τα 2 μέτρα και το βάρος του του τους 4,5 τόνους. Παλιότερα κυνηγιόταν μέχρι εξοντώσεως  για το δέρμα του από το οποίο έφτιαχναν μαστίγια εξαιρετικής ποιότητας. Σήμερα διατηρεί μεγάλους πληθυσμούς στα πάρκα της νότια Αφρικής.


Ο κινέζικος ρινόκερος είναι ένα από τα τρία είδη ρινόκερων που ζουν στην Ασία . Έχει μόνο ένα κέρατο . Έχει εντυπωσιακή "πανοπλία" που θυμίζει προϊστορικό ζώο.Το βάρος του φτάνει τους 2 τόνους και στις διαστάσεις είναι λίγο μικρότερος από το λευκό ρινόκερο. Είναι στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών και σήμερα μπορεί κανείς να τον δει μόνο σε προστατεύομενα πάρκα στην Ινδία και το Νεπάλ.
Ο ρινόκερος της Ιάβας ζει σε τροπικά δάση της Ινδονησίας. Ελάχιστα άτομα ζουν ακόμη στο Λάος , στην Καμπόζη, στη Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Το βάρος του φτάνει τα 1500 κιλά.






ΤΙΓΡΗ

Το μεγαλύτερο αιλουροειδές του πλανήτη μας.Το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά. Έχει το χαρακτηριστικό κιτρινοκόκκινο τρίχωμα με τις εγκάρσιες σκουρόχρωμες ραβδώσεις. Ζει σε θαμνώδεις και καλαμόφυτες περιοχές αλλά και στην πυκνή βλάστηση του τροπικού δάσους στη νότια Ασία. Είναι ζώο μοναχικό. Καθημερινά διανύει μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση τροφής.Επιτίθεται σε οποιοδήποτε ζώο ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Ορμάει με ένα πήδημα πάνω στο θύμα του και τσακίζει τη σπονδυλική του στήλη. Σέρνει τα κομμάτια του ζώου στους θάμνους και όταν τα έχει φάει όλα επιστρέφει στον τόπο του κυνηγιού.
Όταν πεινάει πολύ κυνηγάει ακόμη και μικρά τρωκτικά ή ακρίδες.Είναι ζώο έξυπνο και θαρραλέο. Υπάρχουν τίγρεις που τρέφονται μόνο με αγρίμια αλλά και τίγρεις που επιτίθονται στα κοπάδια των ιθαγενών.


Αυτές ζουν κοντά στους καταυλισμούς των ιθαγενών.Είναι μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους γι΄ αυτό και οι τελευταίοι μόλις αντιληφθούν τίγρη στην περιοχή τους , συχνά μεταναστεύουν.
Η τίγρη ζει περίπου 20 χρόνια. Μετά τον τέταρτο χρόνο η θηλυκιά γεννάει 3 - 4 μικρά . Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών.






ΧΙΜΠΑΤΖΗΣ

Ο χιμπατζής είναι ένας μεγαλόσωμος πίθηκος. Το ύψος του φτάνει το ενάμισι μέτρο και το βάρος του τα 75 κιλά.Το σώμα του καλύπτεται από αραιό τρίχωμα  σε αποχρώσεις καφέ και μαύρου. Οι χιμπατζήδες δεν έχουν ουρά.
Αναρριχώνται με άνεση, αλλά προτιμούν να βρίσκονται στο έδαφος . Περπατούν όρθιοι αλλά και με τα τέσσερα. Τρέφονται με φύλλα και φρούτα αλλά όταν τους δοθεί ευκαιρία και με τερμίτες , προνύμφες και μικρά θηλαστικά. Οι χιμπατζήδες ζουν ομαδικά στην κεντρική και δυτική Αφρική.
Φτιάχνουν τη φωλιά τους στα δέντρα στο βάθος του δάσους. Κάθε νύχτα κατασκευάζουν άλλη φωλιά.
Μπορούν να κατασκευάσουν σύνεργα από κλαδιά τα οποία χρησιμοποιούν για να βγάλουν τους τερμίτες από τη φωλιά τους.


Ο χιμπατζής θεωρείται το εξυπνότερο ζώο. Μοιάζει πολύ στον άνθωπο και γι΄ αυτό χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο για τη μελέτη της λειτουργίας διαφόρων ιστών και οργάνων ιδίως του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.


Αναδημοσιευσα Απο virtualschool
Add To Facebook Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Αξίζει να δείτε....